Най-ниска безработица в ЕС през март е регистрирана в Дания и Холандия, най-висока в Полша

1669
Най-ниска безработица в ЕС през март е регистрирана в Дания и Холандия, най-висока в Полша

Безработицата в Еврозоната е възлязла на 7.2% през март, в сравнение със 7.3% през февруари. За сравнение, през същия месец на миналата година равнището на безработицата сред 13-те страни членки на зоната, ползващи еврото като официална валута, е възлизала на 8.2%.

В същото време безработицата в 27-те страни членки на ЕС е възлязла на 7.3% през март, на колкото възлезе и предходния месец февруари.

Най-ниско ниво на безработица през март е била регистрирана в Дания и Холандия в размер на 3.4%, следвани от Ирландия с 3.9%.

Най-високо сред страните от ЕС ниво на безработица е регистрирано в Полша в размер на 11.4%, следвана от Словакия с 10.8%, по данни на Евростат.

Спад в равнището на безработицата е имало в 23 държави членки на ЕС през март и в четири е било отчетено повишение на безработицата.

Най-голямо понижение е регистрирало равнището на безработица в Словения, понижила се от 6.4 през миналата до 4.6% през март тази година, както и в Полша от 15 на 11.4%.

Най-голямо повишение е отбелязало нивото на безработица в Румъния до 7.8% през март тази година, в сравнение с 6.9% година по-рано, както и в Унгария до 8.1% от 7.3% миналата година.

Безработните сред страните от ЕС са възлизали на 17 млн., от които 10.8 млн. в страните от Еврозоната. За сравнение, през същия месец на миналата година броят на безработните е възлизал на 19 млн. сред страните от ЕС.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg