Най-скъпата династия в Европа започва да пести

4844
Най-скъпата династия в Европа започва да пести

Кризата застигна и холандската монархия. Кралица Беатрикс и семейството й ще трябва да пестят. Ще им се наложи също така да се откажат от някои привилегии. Такива са поне исканията на голяма част от холандските политици. Според местния печат, в парламента се очертавало мнозинство за инициативата. Социалдемократическата опозиция пледира най-вече за орязване на монархическите данъчни облекчения.

Кралицата ще плаща наем?

Освен това 73-годишната кралица Беатрикс трябвало занапред да плаща наем за резиденцията си в Хага. Което не било непосилно с оглед на факта, че като държавен глава Беатрикс получава годишна заплата от 829 000 евро. Нейните деца пък ще трябва да привикнат с мисълта, че един ден ще плащат данък върху милионното имущество, което ще наследят. Освен това се предвижда съкращаване на безплатните полети за членовете на кралското семейство с правителствени и военни самолети.

Призивът на социалдемократите за затягане на колана среща широка политическа подкрепа. Подобни искания издигат също популистката Партия на свободата на антимонархиста Геерт Вилдерс, социалистите, Зелените, както и ляволибералите. Тези партии имат заедно мнозинство в парламента. Но и дяснолибералната Народна партия за свобода и демокрация на министър-председателя Марк Рюте, която управлява съвместно с християндемократите, се обявява за икономии в династията.

Монархия - да! Но да е евтина!

Цялостната ежегодна издръжка на холандската монархия струва 114 милиона евро, което означава, че Холандия си позволява една от най-скъпите династии в Европа. Призивът за съкращаване на тези разходи намира одобрение и сред населението, но всички анкети показват, че преобладаващото мнозинство държи Холандия да остане парламентарна монархия.

В близките дни се очаква конкретно становище по въпроса - то ще бъде взето от Министерството за общи въпроси, което е пряко подчинено на министър-председателя.

Някои трезви наблюдатели посочват обаче, че разходите от 114 милиона евро за монархията - включително годишната заплата от 500 000 евро за престолонаследника и неговото семейство, за персонал, служба за сигурност, представителни задължения и материална поддръжка - всичко това възлиза едва на 0.044 процента от държавния бюджет.

Източник: Дойче веле

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg