Най-скъпата династия в Европа започва да пести

4972
Най-скъпата династия в Европа започва да пести

Кризата застигна и холандската монархия. Кралица Беатрикс и семейството й ще трябва да пестят. Ще им се наложи също така да се откажат от някои привилегии. Такива са поне исканията на голяма част от холандските политици. Според местния печат, в парламента се очертавало мнозинство за инициативата. Социалдемократическата опозиция пледира най-вече за орязване на монархическите данъчни облекчения.

Кралицата ще плаща наем?

Освен това 73-годишната кралица Беатрикс трябвало занапред да плаща наем за резиденцията си в Хага. Което не било непосилно с оглед на факта, че като държавен глава Беатрикс получава годишна заплата от 829 000 евро. Нейните деца пък ще трябва да привикнат с мисълта, че един ден ще плащат данък върху милионното имущество, което ще наследят. Освен това се предвижда съкращаване на безплатните полети за членовете на кралското семейство с правителствени и военни самолети.

Призивът на социалдемократите за затягане на колана среща широка политическа подкрепа. Подобни искания издигат също популистката Партия на свободата на антимонархиста Геерт Вилдерс, социалистите, Зелените, както и ляволибералите. Тези партии имат заедно мнозинство в парламента. Но и дяснолибералната Народна партия за свобода и демокрация на министър-председателя Марк Рюте, която управлява съвместно с християндемократите, се обявява за икономии в династията.

Монархия - да! Но да е евтина!

Цялостната ежегодна издръжка на холандската монархия струва 114 милиона евро, което означава, че Холандия си позволява една от най-скъпите династии в Европа. Призивът за съкращаване на тези разходи намира одобрение и сред населението, но всички анкети показват, че преобладаващото мнозинство държи Холандия да остане парламентарна монархия.

В близките дни се очаква конкретно становище по въпроса - то ще бъде взето от Министерството за общи въпроси, което е пряко подчинено на министър-председателя.

Някои трезви наблюдатели посочват обаче, че разходите от 114 милиона евро за монархията - включително годишната заплата от 500 000 евро за престолонаследника и неговото семейство, за персонал, служба за сигурност, представителни задължения и материална поддръжка - всичко това възлиза едва на 0.044 процента от държавния бюджет.

Източник: Дойче веле

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...