Най-тежките катастрофи при ядрени централи

3376
Най-тежките катастрофи при ядрени централи

Днес пострадалата от опустошителното земетресение японска АЕЦ "Фукушима 1" избухна. Експлозията бе съпроводена с изхвърляне на бял дим. Пострадаха четирима специалисти, работещи в централата.

Първоначално нивото на радиацията е било 20 пъти по-високо от нормалното, но вече спада, като японските власти увериха, че радиоактивният елемент в парата няма да засегне човешкото здраве и околната среда.

Все пак радиусът на зоната за задължителна евакуация около двете атомни електроцентрали "Фукушима 1" и "Фукушима 2" бе увеличен на 20 км. На намиращите се извън този периметър беше препоръчано да не излизат от домовете си и да уплътнят вратите и прозорците.

АЕЦ "Фукушима 1" е разположена в град Окума от префектура Фукушима и включва шест реактора с обща мощност 4.7 гигавата, което я нарежда сред 25-те най-големи ядрени електроцентрали в света.

Агенция Франс прес предлага справка за най-тежките катастрофи при ядрени централи в света за последните 30 години.

26 април 1986 г., СССР - Четвърти реактор на съветската ядрена централа в Чернобил (Украйна) избухва по време на тест за безопасност, предизвиквайки най-голямата катастрофа в цивилната ядрена енергетика с над 25 хил. жертви по неофициални оценки.

Отделеното количество радиация е равностойно на над 200 ядрени бомби с мощността на тази, поразила Хирошима. Облъчени са три четвърти от Европа. Катастрофата е класирана на най-високата седма степен по Международната скала на ядрените събития (МСЯС).

28 март 1979 г., САЩ - В Три Майл Айлънд, щата Пенсилвания, поредица от човешки грешки и материални неизправности попречват на охлаждането на ядрен реактор, чието ядро започва да се топи.

Отделените радиоактивни отпадъци предизвикват сериозно облъчване в инсталацията, без да засегнат населението или околната среда. 140 хил. души са временно евакуирани. Катастрофата е класирана в пета степен по МСЯС.

30 септември 1999 г., Япония - Катастрофа в експериментален завод за преработка на използвано ядрено гориво в Токаимура (североизточно от Токио), предизвикана от човешка грешка довежда до смъртта на двама техници.

Над 600 души - работници в завода и местни жители - са радиационно облъчени, а около 320 000 са евакуирани. Катастрофата е класирана в четвърта степен по МСЯС, но като последици се определя като най-тежката след тази в Чернобил.

9 август 2004 г., Япония - В АЕЦ "Михама" (централна Япония) нерадиоактивна пара се отделя от спукана канализация, която вероятно е била засегната от тежка корозия. Петима служители умират от изгаряния.

август 1979 г., САЩ - Изтичане на уран в таен ядрен обект близо до Ъруин, щата Тенеси, облъчва радиоактивно около хиляда души.

януари-март 1981 г., Япония - Четири изтичания на радиация в АЕЦ "Цуруга" (централна Япония). Облъчени са 278 души.

април 1993 г., Русия - Експлозия в завод за преработка на използвано ядрено гориво в Томск-7, таен град в западен Сибир. Образува се радиоактивен облак и се изхвърлят радиоактивни частици. Броят на жертвите не е известен.

11 март 1997 г., Япония - Работата на АЕЦ "Токаимура" е частично спряна след пожар и експлозия, при които са облъчени 37 души.

Източник: БТА

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Създайте идеалния климат у дома

Каквато и да е температурата навън и каквито и да са вашите...