Най-тежките катастрофи при ядрени централи

3659
Най-тежките катастрофи при ядрени централи

Днес пострадалата от опустошителното земетресение японска АЕЦ "Фукушима 1" избухна. Експлозията бе съпроводена с изхвърляне на бял дим. Пострадаха четирима специалисти, работещи в централата.

Първоначално нивото на радиацията е било 20 пъти по-високо от нормалното, но вече спада, като японските власти увериха, че радиоактивният елемент в парата няма да засегне човешкото здраве и околната среда.

Все пак радиусът на зоната за задължителна евакуация около двете атомни електроцентрали "Фукушима 1" и "Фукушима 2" бе увеличен на 20 км. На намиращите се извън този периметър беше препоръчано да не излизат от домовете си и да уплътнят вратите и прозорците.


АЕЦ "Фукушима 1" е разположена в град Окума от префектура Фукушима и включва шест реактора с обща мощност 4.7 гигавата, което я нарежда сред 25-те най-големи ядрени електроцентрали в света.

Агенция Франс прес предлага справка за най-тежките катастрофи при ядрени централи в света за последните 30 години.

26 април 1986 г., СССР - Четвърти реактор на съветската ядрена централа в Чернобил (Украйна) избухва по време на тест за безопасност, предизвиквайки най-голямата катастрофа в цивилната ядрена енергетика с над 25 хил. жертви по неофициални оценки.

Отделеното количество радиация е равностойно на над 200 ядрени бомби с мощността на тази, поразила Хирошима. Облъчени са три четвърти от Европа. Катастрофата е класирана на най-високата седма степен по Международната скала на ядрените събития (МСЯС).

28 март 1979 г., САЩ - В Три Майл Айлънд, щата Пенсилвания, поредица от човешки грешки и материални неизправности попречват на охлаждането на ядрен реактор, чието ядро започва да се топи.

Отделените радиоактивни отпадъци предизвикват сериозно облъчване в инсталацията, без да засегнат населението или околната среда. 140 хил. души са временно евакуирани. Катастрофата е класирана в пета степен по МСЯС.

30 септември 1999 г., Япония - Катастрофа в експериментален завод за преработка на използвано ядрено гориво в Токаимура (североизточно от Токио), предизвикана от човешка грешка довежда до смъртта на двама техници.

Над 600 души - работници в завода и местни жители - са радиационно облъчени, а около 320 000 са евакуирани. Катастрофата е класирана в четвърта степен по МСЯС, но като последици се определя като най-тежката след тази в Чернобил.

9 август 2004 г., Япония - В АЕЦ "Михама" (централна Япония) нерадиоактивна пара се отделя от спукана канализация, която вероятно е била засегната от тежка корозия. Петима служители умират от изгаряния.

август 1979 г., САЩ - Изтичане на уран в таен ядрен обект близо до Ъруин, щата Тенеси, облъчва радиоактивно около хиляда души.

януари-март 1981 г., Япония - Четири изтичания на радиация в АЕЦ "Цуруга" (централна Япония). Облъчени са 278 души.

април 1993 г., Русия - Експлозия в завод за преработка на използвано ядрено гориво в Томск-7, таен град в западен Сибир. Образува се радиоактивен облак и се изхвърлят радиоактивни частици. Броят на жертвите не е известен.

11 март 1997 г., Япония - Работата на АЕЦ "Токаимура" е частично спряна след пожар и експлозия, при които са облъчени 37 души.

Източник: БТА

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg