Не е изключена втора инфлационна вълна заради ръста при цените на хранителните стоки

527
Не е изключена втора инфлационна вълна заради ръста при цените на хранителните стоки

В понеделник цените на хранителните стоки в световен мащаб останаха под още по-голямо напрежение, след като стойността на основните зърнени култури се повиши. Това показва, че втора инфлационна вълна сред водещите икономики в сектора е почти неизбежна, пише FT.com.

В Чикаго цените на пшеницата и ориза с доставки през март 2008 г. скочиха до невиждани рекордни нива, а соята достигна връх отпреди 34 години. Царевицата от своя страна удари 11-годишен връх.

Ръстът в цените ще удари потребителите през идните месеци. Това ще подсили инфлационния натиск и ще затрудни способността на централните банки да смекчат забавянето в темповете на икономиката.

Първата вълна на покачване в цените на зърнените храни удари търговията на едро през лятото. Оттам покачването се разпространи по цялата верига, което се отрази върху ръста на инфлацията.

Покачването на цените на хранителните стоки в еврозоната до 4.3% през ноември бе една от основните причини за скока на инфлацията в зоната на годишна база от 2.6% на 3.1% за миналия месец. Подобно равнище е рекордно за последните 6 години. В САЩ покачването на цените в сектора бе от 4.8% за ноември, което допринесе за ръст на инфлацията с 4.3%.

Във Великобритания, покачването при хранителните стоки започна още през октомври, достигайки 5.1% на годишна база.

В ранните часове на търговията от вчера цената на пшеницата с доставка през март 2008 г. се покачи с 30 цента, до 10.09 щ. д. за бушел (36 kg), което е със 7.5% над сключените договори за доставка през декември при цена от 9.39 щ. д. Трябва да се спомене, че пшеницата се търгува на нива над 10 щ. д. за бушел. В петък изтича срокът за декемврийските споразумения, така че договорите за мартенски доставки стават следващият бенчмарк на цените.

Новата база за сравнение при цената на зърното също отчита ръст от над 5% спрямо предишния период. Зърното с доставка март 2008 г. се повиши до 4.43 щ. д. за бушел, най-високата цена от 11 години насам.

Цената на соята с доставка през януари отчете повишение миналият петък до върха си от 34 години насам от 11.92 щ. д. за бушел.

Оризът, също с януарски доставки, скочи до невиждан досега връх от 13.31 щ. д. за центнер (ам. 100 фунта 45.30 кг, англ. 112 фунта 50.80 кг).

“Вече станахме свидетели на покачване на цените на хранителните стоки с ускорени темпове през тази година, подобно на ранните 80, но истинската атака ще започне в началото на 2008 г.”, заяви Бил Лап, анализатор в американската консултантска компания Advanced Economic Solutions.

Предлагането на житни култури през последния сезон бе по-слабо от очакваното поради загубите в някои от държавите производители от неблагоприятните климатични условия. Причините за ръста в цените на селскостопанските стоки са повишеното търсене, бедните рекорди и слабите запаси с хранителни продукти.

“Високите цени на зърнените култури ще се запазят.”, заяви Жан Бурло, ръководител на отдела за търговия със селскостопански стоки в Morgan Stanley в Лондон.

От Департамента по селското стопанство в САЩ предрекоха, че запасите на царевица в световен мащаб ще достигнат до 33-годишно дъно, като сегашните наличности могат да се изчерпят до 7.5 седмици. Резервите на жито по света ще се снижат до най-ниските си стойности за последните 47 години за 9.3 седмици.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg