Не търгувайте с вътрешна информация!

2728
Не търгувайте с вътрешна информация!

Обвиненията, отправени наскоро срещу служителка на Disney, че се опитала да се облагодетелства от търговия с вътрешна информация са поредните в дългогодишната история на глупавите опити за подобен род сделки.

Бони Хокси и Йони Себаг

Година: 2010

Служителка на Disney на име Бони Хокси, която е работила за ръководителя на отдел корпоративни комуникации Зиня Мука, се съюзява с приятеля си Йони Себаг в опит да продаде тайна информация за компанията на няколко хеджфонда. Повечето от хеджфондовете уведомяват незабавно властите и от ФБР организират акция под прикритие. Двойката е арестувана, когато Себаг прибира 15 000 долара от агент под прикритие на в Ню Йорк срещу секретна информация, че Disney ще продаде ABC.

Разменени имейли между двойката показват, че Хокси изпратила на приятеля си снимки на обувки и скъпа чанта, които искала той да закупи, след като прибере парите. От Disney пък обявиха, че информацията, която двамата са се опитвали да продадат е невярна.

Р. Фостър Уайнънс

Година: 1987

Уайнънс списва колонката на вестник Wall Street Journal „Дочуто на Уолстрийт" която понякога успява да повлияе на пазарите. Журналистът се опитва да извлече печалба от това като продаде вътрешна информация за някои компании на инвестиционни брокери преди вестникът да отиде за печат. Уайнънс е осъден на 18 месеца затвор за това, че е използвал не по предназначение информацията на Wall Street Journal, но от щатската Комисия по ценни книжа и борси не успяват да издействат по-голяма присъда за търговия с вътрешна информация.

Кристофър и Каролин Балкенхол

Година: 2004

Поредният класически пример за търговия с вътрешна информация от страна на двойка. Кристофър Балкенхол, бивш вице-президент на Oracle получава информация, че технологичният гигант планира да придобие други компании. Неговият източник е съпругата му Каролин, която е била секретарка на главният изпълнителен директор Лари Елисън и е имала достъп до документите на високопоставените служители на компанията. Съпругът й купува акции на стойност 448 000 в една от компаниите, които се очаквало да бъдат придобити преди сделката да е обявена официално и успява да заработи 82 000 долара печалба, според Комисията по ценни книжа и борси (SEC). Балкенхол така и не се признава за виновен, но постига извънсъдебно споразумение през 2007 г. като заплаща на SEC 198 000 долара глоба.

Марта Стюарт

Година: 2003

От SEC повдигат официално обвинение на телевизионната водеща Марта Стюарт за това, че е продала акциите си в ImClone Systems след съвет от своя брокер. Обвинението е, че брокерът е посъветвал Стюарт да продава, след като друг негов клиент - главният изпълнителен директор на ImClone Сам Уаксал е продал акциите си преди да официално да бъде обявено, че лекарство, разработено от компанията, е отхвърлено от щатската Комисия по храни и лекарства. Стюарт продава акциите си и според SEC предотвратява загуби в размер на 45 673 долара. Тя не е осъдена за търговия с вътрешна информация, но е призната за виновна за укриване на информация по време на разследването на ФБР. Стюарт прекарва пет месеца в затвора.

Хуанг Гуангю

Година: 2008

Гуангю се ражда в бедно селско семейство в южен Китай. Той създава бизнеса си като продава евтини продукти от региона на градовете на Север и в крайна сметка става най-богатият човек в страната. Гуангю основава Gome, която става най-голямата компанията за потребителска електроника в Китай. През 2008 г. наред с други неща той и съпругата му са обвинени в търговия с вътрешна информация касаеща акциите на Gome. Гуангю е осъден на 14 години затвор.

Ранди и Кристофър Колота

Година: 2007

В ролята си на Контрольор в Morgan Stanley, Ранди Колота, заедно със съпруга си по предава секретна информация на компанията на приятеля си Марк Джърман, брокер във Флорида. От SEC повдигат обвинение на двойката, че са приели 9 000 долара комисионни от търговията с акции въз основа на данните, за компанията, които са изнасяли, а двамата се признават за виновни. Двойката се съгласява да не обжалва, ако присъдата е под определен срок.

Иван Боески

Година: 1986

Търговията с вътрешна информация е в пика си през 80-те години на миналия век, когато осъществените поредица от сливания и придобивания означава, че ръководителите са разполагали с доста информация, която може да повлия на пазарите. Кралят на търговията с вътрешна информация е Иван Боески се превръща в иконата на една цяла ера. По негово време действат и други големи финансови играчи като Майкъл Милкен, който в крайна сметка се признава за виновен по няколко други вида углавни престъпления и успява да заобиколи обвиненията за търговия с вътрешна информация.

През 1986 г. в реч пред студентите от университета Бъркли Боекси съветва "Можете да бъдете алчни и въпреки това да се чувствате добре." Той успява да стигне и до корицата на списание Time през същата година, в която SEC го обвинява, че е търгувал с вътрешна информация, получена от банкер от Drexel Burnham Lambert. Боески постига извънсъдебно споразумение на стойност 100 млн. долара, след което излежава 22 месеца в затвора.

Уилям Дюър

Година: 1792

Търговията с вътрешна информация има дълга история. Роденият във Великобритания спекулант Уилям Дюър е първият, който използва вътрешна информация, за да се облагодетелства на пазарите. Дюър е назначен от първия министър на финансите на САЩ Александър Хамилтън за помощник секретар на министерството. Той впоследствие напуска поста, но използва вътрешната информация, с която разполага, за да спекулира с акциите на банките. След това през 1792 г., одит на документите му от министерството показва, че 238 000 долара липсват. Правителството го съди за сумата, разрушавайки финансовата империя на Дюър и голяма част от Нюйоркската фондова борса, което води до първия пазарен срив в страната.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

продигал
# 0
20:05 | 31 May 2010
"Роденият във Великобритания спекулант Уилям Дюър е първият, който използва вътрешна информация, за да се облагодетелства на пазарите." Е ,чак първият със сигурност не е, но с вътрешна информация на практика се търгува непрестанно.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg