Недостигът на тези материали може да задълбочи климатичната криза

2187
Недостигът на тези материали може да задълбочи климатичната криза

© Pixabay.com

Светът няма да може да се справи с климатичната криза, ако не се увеличи рязко предлагането на металите, които са необходими за производството на електромобили, слънчеви панели, вятърни турбини и други технологии за чиста енергия, според Международната агенция по енергетика (МАЕ).

Докато страните преминават към зелена енергия, търсенето на мед, литий, никел, кобалт и редки земни елементи нараства. Те обаче са уязвими на волатилността в цените, предупреждават в свой доклад от агенцията, защото техните вериги на доставки са непрозрачни, качеството на наличните залежи намалява, а миннодобивните компании са изправени пред по-строги екологични и социални стандарти.

Ограниченият достъп до известните залежи на минерали е друг рисков фактор. Три страни контролират над 75% от световното производство на литий, кобалт и редки минерали. Демократична република Конго е допринесла със 70% от производството на кобалт през 2019 г., а Китай е произвела 60% от редките минерали, докато в същото време е рафинирала между 50% и 70% от лития и кобалта и близо 90% от редките земни елементи. Австралия е другият голям играч в тази сфера.


В миналото миннодобивните компании реагираха на по-голямото търсене като увеличаваха инвестициите си в нови проекти. От откриването на нови залежи до началото на добива в мина са необходими 16 години, според МАЕ. Настоящето предлагане и инвестиционни планове обаче са насочени към "постепенни, недостатъчни действия по отношение на климатичните промени," предупреждават от агенцията.

Защо Боливия не използва огромните си запаси от най-лекия метал?Страната има огромни запаси от един от най-важните метали в света

"Тези рискове за надеждността, достъпността и устойчивостта на предлагането на минерали са преодолими, но са реални," казват от базираната в Париж агенция.

Минералите са от съществено значение за технологиите, които се очаква да играят водеща роля в борбата с климатичните промени.

За средностатистическия електромобил са необходими шест пъти повече минерали в сравение с конвенционалния автомобил, според МАЕ. Литият, кобалтът, манганът и графитът са от съществено значение за батериите. Електрическите мрежи имат нужда от огромни количества мед и алуминий, а в магнитите, които се използват във вятърните турбини, има редки земни елементи.

Постигането на целите от Парижкото споразумение относно изменението на климата ще изисква "значително" увеличение на чистата енергия, според МАЕ, която изчислява, че годишната инсталация на вятърни турбини ще трябва да нарасне три пъти до 2040 г., а продажбите на електромобили ще трябва да скочат 25 пъти за същия период. Достигането на нулеви нетни емисии до 2050 г. ще изисква дори още повече инвестиции.

"Данните показват все по-голямо разминаване между нарасналите амбиции на света по отношение на климата и наличието на съществено важни минерали, които са в основаната на реализирането на тези амбиции," казва Фатих Бирол, изпълнителен директор на МАЕ. "Предизвикателствата не са непреодолими, но правителствата трябва да дадат ясни сигнали за това как планират да превърнат обещанията си относно климата в действия."

От агенцията твърдят, че политиците трябва да предоставят по-голяма яснота по отношение на енергийния преход, да насърчават развитието на нови технологии и рециклирането, да подобрят устойчивостта на веригите на доставки и да подкрепят по-високите екологични, социални и управленски (ESG) стандарти, пише CNN Business.

МАЕ, която консултира най-богатите държави в света и е основана след сътресенията около предлагането на петрол през 70-те години, твърди, че предлагането на минерали ще бъде предизвикателството на 21-ви век за енергийната сигурност.

"Опасенията относно волатилността на цените и сигурността не изчезват в условията на една електрифицирана и богата на възобновяеми източници енергийна система," казват от агенцията.
 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg