Недоверието на европейците към ядрената енергия намалява, сочи проучване

424
Недоверието на европейците към ядрената енергия намалява, сочи проучване

Недоверието на европейците към ядрената енергия намалява, въпреки че консенсус сред гражданите на съюза по въпроса все още няма. Това показва проучване на общественото мнение в страните от ЕС, предаде Франс прес.

44 процента от участниците в допитването казват, че подкрепят напълно или с резерви ядрената енергия. Това е със 7 на сто повече в сравнение с предишното подобно проучване от 2005 г.

Противниците на ядрената енергия обаче остават повече, макар и само с един процент. 45 на сто от европейците се обявяват напълно или по-скоро срещу ядрената енергия, като най-голям е делът на противниците сред жените и хората с ниско образование, допълва БТА.

При това привържениците на ядрената енергия са мнозинство в едва 10 от 27-те страни членки на Европейския съюз. Най-голяма е подкрепата за нея сред гражданите на Чехия и Литва - по 64 процента, Швеция - 62, и Финландия - 61. Във Франция, която е най-големият производител на ядрена енергия в Европа, делът на привържениците остава непроменен спрямо 2005 г. - 52 на сто.

Мнозинството граждани на 15 страни остават противници ядрената енергия. Техният дял е особено висок в Австрия, Гърция и Кипър.

Друга тенденция, увеличението на привържениците на ядрената енергия е най-голямо в 15-те страни от Европейския съюз, които имат действащи атомни електроцентрали. В Италия и Полша те са нараснали с 13 процента, в Ирландия - с 11, а в Гърция - с 9.

Авторите на проучването обясняват нарастващата популярност на ядрената енергия на приоритетното място, което й е отделено в обществения дебат за борбата срещу климатичните промени. Важна роля играе и аргументът за постигане на независимост при снабдяването с енергия на фона на рязкото поскъпване на петрола и газа.

64 процента от участниците в допитването смятат, че ядрената енергия дава възможност на Европейския съюз да разнообрази източниците си на енергия. Според 63 на сто тя помага на 27-те да намалят зависимостта си от петрола.

Основен проблем за противниците на ядрената енергия си остава складирането на отпадъците. Близо 40 процента от тях твърдят, че ще си променят мнението, ако бъде намерено сигурно и постоянно решение за складирането на използваното ядрено гориво.

В страни като Германия и Белгия програмираното затваряне на всички атомни централи, вече е оспорвано от част от политическата класа. Според проучването 50 процента от белгийците и 46 процента от германците подкрепят ядрената енергия.

В други държави, като Великобритания и Италия, властите съобщиха, че ще построят нови централи, след години на замразяване на инвестициите в сектора. Ядрената енергия подкрепят 50 процента от британците и 43 процента от италианците.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg