Немската икономика с най-голям ръст през първото тримесечие от 12 години

547
Немската икономика с най-голям ръст през първото тримесечие от 12 години

Немската икономика е регистрирала най-голям ръст през първото тримесечие от дванадесет години насам, в резултат на повишението на разходите за машини и оборудване от компаниите и строителния сектор.

През първото тримесечие най-голямата европейска икономика е отбелязала покачване от 1.5% на тримесечна база, като, за сравнение, през последното такова на миналата година повишението бе 0.3%.

Резултатът значително превиши средните очаквания на анализаторите, които прогнозираха ръст от 0.7%.

На годишна база ръстът на икономиката на страната е възлязъл на 2.6% през първото тримесечие, в сравнение със същото на предходната година.

Добрите метеорологични условия през първите три месеца на годината са съдействали за това строителните компании да продължат със своя бизнес.

По-високите разходи по кредитите, както и ускорения темп на инфлацията, са фактори, които действат негативно върху развитието на немската икономика.

След положителните резултати еврото регистрира известно поскъпване спрямо щатската валута, повишавайки се до ниво от 1.5525 долара спрямо нивата си на търговия при 1.5485 долара преди доклада.

Скъпото евро спрямо долара е друг фактор, който оказва неблагоприятно въздействие, особено върху износа на немските компании. То прави стоките им по-слабо конкурентоспособни на международните пазари.

Еврото се повиши до исторически рекорд при ниво от 1.6019 долара на 22 април тази година, след което отбеляза значително понижение.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg