Nokia с печалба над очакванията, акциите й скачат с над 9%

464
Nokia с печалба над очакванията, акциите й скачат с над 9%

Най-големия световен производител на мобилни телефони Nokia Oyj отчете печалба, която превиши средните очаквания на анализаторите и завиши прогнозите си.

След положителните резултати акциите на компанията поскъпнаха с 9.1% по време на търговията им в Хелзинки.

Печалбата за тримесечието е възлязла на 37 евроцента на акция, в сравнение с очакваните 36 цента, а приходите й са възлезли на 13.2 млрд. евро, или отново над очакванията за 12.8 млрд. евро.

Главният изпълнителен директор на компанията обяви, че пазарният дял на Nokia се е увеличил до 40% през второто тримесечие, а индустрията, като цяло, ще се повишат поне с 10% за годината.

Nokia планира да въведе телефон, който ще оперира чрез докосване на екрана през тази година и да отговори на конкурентите си Samsung и Apple.

Допреди поскъпването на акциите на компанията днес те са регистрирали понижение от 41% от началото на годината, като, за сравнение, индексът Dow Jones, следящ европейските акции, се е понижил с 29% за посочения период.

Нетната печалба е намаляла с 61% на годишна база през второто тримесечие до 1.1 милиарда евро, или 29 цента на акция, от 2.83 милиарда евро, или 72 цента, една година по-рано.

Средните продажни цени на телефоните е паднала до 74 евро, в сравнение с 90 евро една година по-рано и 79 евро в предходното тримесечие, казаха от компанията. Около 40 на сто от спада се е предопределил от неблагоприятните валутни курсове.

Около половината от продажбите на Nokia са в долари или свързани валути. Американската валута е паднала около 15% спрямо еврото през последните 12 месеца до 30 юни.

Компанията е произвела 122 милиона устройства през тримесечието, което е увеличение с 21% на годишна база.

Звеното за продажби на телефони в Европа, което включва и Русия, е реализирало оборот от 27.1 млн. евро, или колкото са били продажбите през същото тримесечие на миналата година.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg