Норвежци си искат парите от суверенния инвестиционен фонд

6012
Норвежци си искат парите от суверенния инвестиционен фонд

© Pixabay

Управляващите в Норвегия винаги са заявявали, че суверенният инвестиционен фонд на страната принадлежи на народа. Наскоро обаче това изявление имаше нужда от допълнително пояснение.

След като активите на фонда достигнаха рекордните 10 трлн. крони (1.1 трлн. долара) през миналия месец, той отчита ръст в запитванията от страна на норвежки граждани, които биха искали да знаят дали могат да изтеглят своя дял.

Запитванията са най-различни и варират от молба за изтегляне на целия дял, който - предвид населението на Норвегия от близо 5.3 милиона души, в момента се равнява на над 200 000 долара на човек, до такива за изтеглянето на няколко монети за закупуване на безалкохолна напитка.

“Хубаво е, че хората активно се интересуват и са наясно, че този фонд принадлежи на всички,” казва пред Bloomberg Марте Скаар, говорител на Norges Bank Investment Management, която управлява фонда от Осло.


Въпреки че някои норвежци вероятно ще бъдат разочаровани да научат, че не могат да теглят средства от фонда, според Скаар този нараснал интерес представлява добра възможност да се обясни, че фондът също така се използва за облагодетелстване и на бъдещите поколения.

Според нея подобни молби не са някаква новост, но фондът не води статистика. Броят им със сигурност обаче бележи увеличение, след като активите му достигнаха ново рекордно ниво.

Глобалният пенсионен фонд, както е официалното му название, всъщност не е истински пенсионен фонд. Неговата цел е да гарантира, че Норвегия ще продължи да генерира печалби от петролните си залежи далеч след като ерата на изкопаемите горива приключи. Фондът инвестира единствено извън Норвегия, за да се избегне прегряването на местната икономика.

Правителството също така харчи част от петролното си богатство и за днешните норвежци. След като цените на петрола паднаха, страната беше принудена да прибегне до фонда, за да подкрепи бюджета си, което рядък пример за фискални стимули в Европа.

Много от страните производителки на петрол имат подобни инвестиционни фондове, но този на Норвегия си остава уникален експеримент по управление на богатство от природни ресурси. Управлението на фонда следва определени етични ограничения за инвестиции по отношение на тютюна, определени оръжия и повечето въгледобивни компании.

Инвестиционният фонд на Норвегия притежава приблизително 1.5% от акциите, листвани на борсите по света. Стойността му нарасна рязко през последното десетилетие, след като мащабното изкупуване на евтини акции по време на финансовата криза доведе до учетворяване на стойността му от 2008 г. насам.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg