Нов британски кошмар: Смрадливки налазиха кралството

5304
Нов британски кошмар: Смрадливки налазиха кралството

© Pixabay

Кафявата мраморна смрадливка, чието латинско наименование е Halyomorpha halys, е вид насекомо, което е характерно за азиатския регион, но все по-често се среща и на други места по света. Тя се смята за опасен вредител, тъй като може да нанеси сериозни щети върху овощните дървета.

В Кралската ботаническа градина Уизли в покрайнините на Лондон това лято е засечен екземпляр от този вид с използване на феромонен капан за насекоми.

Засега учените във Великобритания не са сигурни дали става въпрос за случаен "пришълец", който е попаднал на Острова с някоя пратка на стоки от чужбина или е част от неустановена местна колония. Какъвто и да е случаят обаче, те смятат че появата на насекомото дава основателни поводи за притеснение, пише BBC.


Д-р Глен Пауъл от ботаническата градина в Уизли смята, че кафявите смрадливки могат да се превърнат в "постоянно присъствие" в домовете и градините по целия свят. По думите му този вид се размножава на все повече места по света на фона на повишаващите се средни температури.

Той и неговите колеги обаче не могат да твърдят със сигурност дали във Великобритания вече има постоянни колонни на кафяви смрадливки или става въпрос за единични екземпляри, които попадат в страната от други места, например с вноса на плодове и зеленчуци. Засега не са открити техни яйца или нимфи (малки насекоми) на територията на Острова.

Смрадливки обаче се улавяни и преди с помощта на феромонни капани - в Есекс и в градината на Музея по естествена история в Лондон. Забелязвани са и в други ситуации - в багажни отделения на самолети, при внос на стоки и суровини от САЩ, Китай и др.

"Кафявата мраморна смрадливка представлява сериозна заплаха за земеделието във Великобритания, затова е важно да следим внимателно нейното разпространение", казва Мишел Фаунтън от изследователската компания NIAB EMR в Кент.

Как се изхранват 10 млрд. души и защо насекомите ще влязат в менюто ни?Населението на света може да достигне 10 милиарда души до средата на настоящия век. А това означава, че битката за осигуряване на прехраната на толкова много хора ще трябва да се води на няколко фронта


Във Великобритания живеят над 40 вида смрaдливки, като повечето от тях не са опасни за растенията и не се считат за вредители.

Кафявите мраморни смрадливки обаче се различават от останалите по правоъгърната форма на главата и специфичната пъстра окраска около крилете и корема, наподобяваща мрамор с редуващи се бели, кафяви и черни петна.

Името "смрадливка" или "миризливка" (на англ. "stink bug") идва от неприятната миризма, която насекомото изпуска, когато се почувства застрашено.

Тези буболечки живеят и в домовете на хората, особено през студените месеци, когато ги използват като място за презимуване. В Съединените щати са документирани случаи, при които в жилищни помещетия са откривани стотици смрадливки.

Най-големият риск обаче е за фермерите, тъй като тези насекоми за силно инвазивни и се хранят с много видове плодове и зеленчуци.

Вредителите нанасят щети за над 2 милиарда евро на британското земеделие всяка година. А тези, които са привнесени от чужбина, представляват заплаха за оцеляването на много видове местни животни и растения.

От британското земеделско министерство призовават гражданите на Острова да сигнализират, ако имат съмнение, че са видели представители на опасното насекомо.

 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg