Нов ден на рекорди на Уолстрийт

1023
Нов ден на рекорди на Уолстрийт

Въпреки че преговорите в Гърция не отбелязаха напредък за пореден ден, щатските акции успяха да регистрират повишение в сряда, а Standard & Poor’s 500 достигна седем месечен рекорд.

Инвеститорите реагираха положително на доклад на The Wall Street Journal, според който Европейската централна банка е решила да включи и държаните от нея гръцки съкровищни бонове в сделката по преструктуриране на дълга.

Тежка атмосфера на напрегнато очакване обаче продължи да потиска духовете, докато премиерът на балканската държава Лукас Пападемос се опитва да спечели подкрепата на политическите лидери за новия пакет мерки за още по-строги икономии. Сред изискванията на межуднародните кредитори са Гърция да намали разходите си с още 3.2 млрд. евро за 2012 г. и да понижи пенсиите и минималната работна заплата в частния сектор.

И докато Уолстрийт със затаен дъх очаква развитието на гръцката дългова трагедия, финансите и технологиите бяха двата сектора, които подкрепиха възходящата тенденция на пазара, докато енергетиката бе отслабена от поевтиняването на петрола.

Книжата на Bank of America поведоха сините чипове, като скочиха с 3.6% до 8.13 долара, а Hewlett-Packard напреднаха с 1.8% до 29.46 долара.

Сред най-силно представилите се позиции бе Hartford Financial Services Group Inc., чиито книжа се повишиха със 7.6 на сто до 20.58 долара. Милиардерът инвеститор Джон Полсън, който държи значителна част от капитала на застрахователя настоя изпълнителният борд да предприеме мерки да възстанови стойността на акциите. Дяловете от Hartford поевтиняха с 39% миналата година и в момента вървят на по-малко от половината от счетоводната стойност на дружеството – индикатор, изчисляван като активите минус задълженията. Hartford наеха консултанти, които да оценят идеята за разделяне на животозастрахователния от общозастрахователния бизнес на компанията.

Сред края на редовната търговска сесия, Cisco Systems зарадваха Уолстрийт със силни финансови резултати за второто си фискално тримесечие, приключило на 28-ми януари, и акциите му поскъпнаха с 3.2% до 21.08 долара. Нетните печалби на лидера в информационните технологии набъбнаха до 2.18 млрд. долара, или 40 цента на акция, спрямо 1.52 млрд. долара, или 27 цента на акция за същия период предходната година. Продажбите нарастват с 11 на сто до 11.5 млрд. долара, при средна прогноза на анализатори, анкетирани от Bloomberg, за 11.2 млрд. долара.

Ralph Lauren Corp. също обещаха, че ще изненадат приятно инвеститорите с резултатите си за текущата фискална година и дяловете от веригата за облекла скочиха с 9.2% до 171.49 долара.

Walt Disney отчетоха по-силни от очакваното печалби за последното тримесечие, но приходите останаха под прогнозираното. Затова позицията напредна по-скромно, с 0.7%, до 41.27 долара.

Дебютантите Caesars Entertainment, които стъпиха на борсата в сряда сутрин, успяха да отбележат забележителен скок от 71% през първия си ден на пазара до 15.39 долара. Според анализатори, удивителното постижение не се дължи толкова на фундаменталните качества на оператора на казина, колкото на факта, че бе предложено много ограничено количество акции – едва 1.4% от капитала.

Computer Sciences Corp. се похвалиха с рекорден за повече от три десетилетия скок от 19% до 31.39 долара, след като подизпълнителят на технологични проекти, работещ както за частни компании, така и за правителства, обяви назначаването на Майк Лаури за следващия си главен изпълнителен директор.

Енергетиката бе секторът, който не успя да изкуши инвеститорите в сряда и отбеляза общ спад от 0.6%. С толкова се понижиха и книжата на Exxon Mobil Corp., до 85.32 долара.
Sprint Nextel Corp. отстъпиха с 1.6% до 2.41 долара, след като признаха, че счетоводните им резултати за първото фискално тримесечие не сигнализират обрат в затруднения бизнес на телекомуникационния гигант.

Сряда донесе известно възмездие за инвеститорите, които понесоха загуби заради вълната понижени рейтинги на компании и правителства от целия свят и особено Европа. Книжата на кредитната агенция Moody’s Corp. поевтиняха с 1.7% до 38.31 долара, след като дълговата криза на Стария континент ограничи покупките на облигации и оттам накърни интереса към услугите на компанията.

Western Union Co. се оказаха най-слабо представилото се дружество от S&P 500, като акциите им се сринаха с 10 на сто до 17.73 долара. Най-голямата световна мрежа за парични трансфери предупреди, че печалбите за 2012 г. едва ли ще надминат 1.75 долара на акция, докато Уолстрийт се надяваше на около 1.81 долара.

Въпреки всичко, сряда бе ден на поредни рекорди. S&P 500 успя да се възстанови от спада от 0.4%, с който стартира сесията, и напредна с 0.2% до седем месечния максимум от 1 349.96. Dow Jones Industrial Average се вдигна с едва 5.75 пункта, или по-малко от 0.1% до 12 883.95, но дори и така успя да премине най-високото си ниво от май 2008 г. насам. Nasdaq Composite Index счупи рекорда си от декември 2000 г., като се покачи с 0.4 на сто до 2 915.86.


 

Източник: Глобал Маркетс

ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за претърпени загуби, вследствие от извършени инвестиции в покупко-продажба на финансови инструменти от страна на инвеститорите вследствие на информацията, предоставена в настоящата публикация, като същата не представлява покана за покупка или продажба на ценни книжа. Инвестиционните възможности, които се предлагат е възможно да не са подходящи за определена категория инвеститори в зависимост от техните възможности, времевия хоризонт в който смятат да задържат направените инвестиции или в контекст на цялостното им финансово състояне и в резултат на направените инвестици могат да се понесат значителни загуби. Направения анализ се базират на публично достъпна финансова информация, като ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за нейната точност, пълнота и актуалност, като цената на съответната акция е възможно да се понижи и възходящото и движение за предходен период не гарантира същото и за бъдещ период от време
 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Nayef
# 0
17:02 | 25 February 2012
Pleasing you should think of smoehting like that
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg