Нов срив на Уолстрийт след лошите данни за пазара на труда

1638
Нов срив на Уолстрийт след лошите данни за пазара на труда

Това, че инвеститорите са параноични, не означава, че нямат основателни причини за страховете си. В първия ден от септември търговците започнаха да калкулират предварително в сметките си разочарованието от данните за пазара на труда, очаквани в петък. Колкото и негативни прогнози да дадоха анализаторите обаче, действителността се оказа по-черна от очакванията им.

Докато пазарът се подготвяше за слабо покачаване на ведомостите за август от 68 хиляди спрямо 85 хиляди за юли, статистиката на Министерство на труда се оказа далеч по-тревожна. Покачването бе нулево - резултат, който не е отчитан от септември 2010 г. насам. Безработицата се закова на 9.1%, и опасенията, че щатската икономика е застрашена от рецесия, отново се разгоряха.

Традиционно, сред най-силно засегнатите бяха позициите, чието представяне е най-пряко зависимо от ръста на брутния вътрешен продукт. Morgan Stanley Cyclical Index се понижи с 3.5 на сто, а Dow Jones Transportation Average падна с 3.4%.

Най-големият в света производител на строителна и минна техника Caterpillar загуби 3.6% от стойността на книжата си, които затвориха на 85.38 долара, а въздушният товарен превозвач FedEx се сви с 4% до 74.90 долара.

В същото време, рекордният спад на стоковите пазари удари енергетиката и производителите на суровини, които се сринаха с над 2.4%. Акциите на петролния гигант Chevron Corp. поевтиняха с 2.1% до 96.41 долара, а дяловете от производителя на алуминий Alcoa Inc. паднаха с 3.6 на сто до 12.04 долара.

Разбира се, златото се оказа изключение от общата тенденция, тъй като както винаги в несигурни времена, инвеститорите се обърнаха към ценния метал в търсене на уютно убежище. Това подкрепи книжата на най-големият производител на злато в САЩ, Newmont Mining Corp., които поскъпнаха с 3.2% до 64.47 долара.

Сякаш проблемите на инвеститорите не са достатъчно, банковият сектор добави към разочарованията за деня. Доверието към щатските трезори пада, докато Federal Housing Finance Agency продължава разследването на неправомерно отпуснати ипотечни заеми.

KBW Bank Index се срина с 4.5%, като нито една от общо 24-те позиции, включени в показателя, не успя да се откъсне от негативната тенденция.

Акциите на Bank of America поевтиняха с 8.3% до 7.25 долара, Citigroup падна с 5.3% до 28.40 долара, JPMorgan загуби 4.6% от стойността на книжата си до 34.63 долара, Goldman Sachs - 4.6% до 107.06 долара.

Във фармацевтичния сектор, Regeneron Pharmaceuticals Inc. се откъснаха от общото песимистично настроение на пазара, като книжата им скочиха с 8.95% до 64.78 долара. Компанията печели от съмненията около ефективността на конкурентния препарат на Roche - авастин, предназначен за терапия на макулна дегенерация. Според доклад на New York Times, авастин е довел до загуба на зрение при няколко пациента в Калифорния. Алтернативното лекарство на Regeneron, наречено Eylea, очаква одобрение от Агенцията за храни и напитки, и обещава не само да е по-сигурно, но и да работи по-бързо.

Не навсякъде във фармацевтичния сектор обаче грее слънце. Акциите на AstraZeneca PLC паднаха с 3.45% до 45.08 долара, след като антихолестеролният препарат на компанията Crestor не успя да бие лекарството на Pfizer Inc. в паралелни клинични тестове. Това намалява шансовете на британската компания да повиши продажбите си, когато изтече патентът на най-популярният оригинален антихолестеролен медикамент и на пазара излязат генеричните еквиваленти.

В крайна сметка, петъкът не успя да изпълни фондовите брокери с празнично настроение преди тридневния уикенд, като в първия понеделник от септември американците традиционно празнуват Деня на труда.

S&P 500 падна с 2.5% до 1 173.97, с което успя да заличи напредъка, извоюван в началото на седмицата, и приключи периода с понижение от 0.2%. Dow Jones Industrial Average се сви с 253.31 пункта, или 2.2%, до 11 240.26.

Източник: Глобал Маркетс

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Lina
# 0
17:12 | 17 December 2011
Grazi for mainkg it nice and EZ.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Едно от най-добрите депозитни предложение за парите ви

Депозитът „Всичко е точно“ е специално за вас