Нова пластмасова банкнота от пет паунда във Великобритания

16844
Нова пластмасова банкнота от пет паунда във Великобритания

Новата банкнота от пет паунда влиза в обращение във Великобритания във вторник. Пластмасовата банкнота е по-устойчива на разкъсване, но има своите неудобства, пише френският вестник Les Echo.

За приемането на Уинстън Чърчил върху банкнотата от 5 паунда беше необходима технология, устойчива на пепелта от пурите. Така гуверньорът на Английската централна банка Марк Карни похвали шеговито достойнствата на пластмасата като основен материал за новата банкнота.

Валутният институт избрал пластмасата на мястото на хартията, за да създаде „по-чиста, по-сигурна, по-солидна“ банкнота. Благодарение на пластмасата тя ще бъде имунизирана от загниване и дори от водата. Английската централна банка уверява, че банкнотата ще има два и половина пъти по-дълъг живот.


В крайна сметка сигурността ще бъде засилена с помощта на прозрачен прозорец с Биг Бен. Английската централна банка съобщава за фалшифициране на 0.0075% от банкнотите през 2015 г. или 75 на един милион банкноти.

Тази технология се появи в Австралия преди около 30 години. На 1 септември там влезе в обращение нова пластмасова банкнота от пет долара с прозрачна ивица по средата.

5% от банкнотите в света са произведени от пластмаса

Пластмасата не се харесва на всички: само 5% от банкнотите в обращение в света са произведени от пластмаса. „Полимерът е добър отговор на механичното съпротивление, но той не е съвършеният отговор. Поведението на мастилото остава сериозен проблем, особено в зоните, където климатичните условия са трудни от гледна точка на горещина и влажност и с голямо обращение на банкноти заради слабия достъп на населението до банките“, казва Ерик Лакуреж, генерален директор на отдел „Производство на банкноти“ във Френската централна банка.

Това е новата банкнота от 50 евро50 евро е най-широко използваната евробанкнота, тя представлява 45% от всички банкноти в обращение

Пластмасата е затворен материал, в който мастилото не попива толкова добре колкото в хартията. Визуализациите върху банкнотите се изтриват по-бързо от предвиденото, най-вече в страните с бурно развиваща се икономика. До такава степен, че Нигерия се отказа от пластмасата, след като я подложи на тестове.

Два до три пъти по-високи разходи за производство

Централните банки на еврозоната предпочетоха да запазят хартията на основата на памука за изработването на еврото. Причината е, че разходите за производството на пластмасова банкнота са два до три пъти по-високи и макар че трайността им се увеличава, това не винаги е така.

Освен това „сигурността е по-добра при хартиените банкноти“, припомня Ерик Лакуреж. При пластмасата за разлика от хартията е невъзможно да бъдат поставени знаци за сигурност във вътрешността, каквито съществуват при еврото например. Означава ли това че пластмасата няма бъдеще? „Работим върху разработването на нов хибриден субстрат, за да свържем по-добре двете материи. Изпробвахме го в Мадагаскар с добри резултати“, казва Лакуреж.

В еврозоната „новите банкноти от пет и десет евро са от хартия, въпреки че имат полировка, която вече удължи живота им“, припомня експертът.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg