Нова рекордна година за IPO-та по света

611
Нова рекордна година за IPO-та по света

Размерът на набрани средства от първични публични предлагания в световен мащаб е достигнал нова рекордна стойност през настоящата година, сочи публикувано изследване на Ernst & Young.

Освен рекордна по обем стойност, значителен е бил и броят на компаниите, решили да станат публични, като за първите единадесет месеца на годината той е превишил целия за изминалата, сочат още данните.

От януари до края на ноември компаниите по света са набрали капитал в размер на 255 млрд. долара в 1 739 първични публични предлагания. За сравнение, за цялата изминала година размерът на набраните средства е възлизал на 246 млрд. долара в 1 729 първични публични предлагания.

Очаква се повишена активност и в края на настоящата година, като само за първите две седмици на декември са били предварително планирани нови 91 първични публични предлагания, в които да бъдат набрани 18 млрд. долара.

Най-голямото първично публично предлагане през тази година до днешна дата е било това на втората най-голяма руска банка – VTB, в размер на 8 млрд. долара. За сравнение, през изминалата година най-голямото такова бе на китайската ICBC, която набра капитал в размер на 22 млрд. долара.

Активността при първичните публични предлагания продължава да се предопределя до голяма степен от повишената такава на развиващите се страни, сочи още докладът. На тях са се падали и 14 от 20-те най-големи първични публични предлагания, в сравнение с едва 9 представители през предходната година.

Така наречените BRIC-страни са набрали средства в размер на 106.5 млрд. долара, в 382 първични публични предлагания от началото на годината, на фона 89.6 млрд. долара в 302 през цялата изминала година.

По индустрии в световен мащаб финансовият сектор продължава да доминира при първичните публични предлагания, като той е привлякъл около една четвърт от всички средства през тази година.

Може би е добре да кажем, че един от рекордите през тази година при първичните публични предлагания се държи и от нас – този по презаписване на първично публично предлагане, и по-конкретно при това на Трейс Груп Холд.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...