Нова сделка създава най-големия мобилен оператор в САЩ

2377
Нова сделка създава най-големия мобилен оператор в САЩ

AT&T Inc планира да заплати 39 млрд. долара за щатското подразделение на Deutsche Telekom AG T-Mobile USA, с което ще бъде създаден най-големия мобилен оператор в САЩ, информира Reuters.

Скъпата покупка обаче се очаква да привлече вниманието на антимонополните органи заради това, че сметките на клиентите вероятно ще нараснат.

Сделката предоставя на AT&T, която е вторият най-голям мобилен оператор в САЩ и често е критикувана за мрежата си, допълнителен капацитет за разширяване на дейността и задоволяване на постоянно нарастващото търсене за видео и данни през телефон като модела iPhone на Apple Inc.

Сделката също така помага на Deutsche Telekom да се освободи от актив, чиято рентабилност намалява и й предоставя средства, с които да погасява задължения и да изкупува обратно акции. Германският телеком също така ще получи 8-процентен дял в AT&T като част от сделката, като така ще стане най-големия акционер в компанията и ще запази известни позиции на щатския пазар.

Най-голямото сливане в света от началото на годината обаче може да срещне проблеми от страна на щатските антимонополни органи, които се опасяват, че по-малкото играчи на мобилния пазар могат да доведат до по-високи цени за потребителите. T-Mobile USA в момента предлага едни от най-ниските цени в САЩ.

Сделката ще добави 34 милиона клиенти към съществуващите 96 милиона клиенти на AT&T като така новата компания ще има обща пазарен дял в размер на 43% в сравнение с 32% преди това, изпреварвайки значително Verizon Wireless, която контролира 34.5% от пазара.

Според анализатори двата най-големи мобилни оператори в САЩ, по-голямата AT&T и Verizon Wireless, ще имат близо три от всеки четирима потребители след тази сделка, което може да доведе до по-високи цени на услугите.

От AT&T обаче са уверени, че сделката ще бъде одобрена. Компанията се е съгласила да заплати необичайно висока сума за евентуално разваляне на сделката в размер на 3 млрд. долара.

От AT&T очакват регулаторните органи да накарат компанията да продаде част от активите си като условие да получи одобрение за сделката, което операторът се надява да направи в 12 месечен срок.

Цената на сделката включва плащане в брой в размер на 25 млрд. долара като останалата част от сумата ще бъде платена с акции на AT&T. AT&T също така има право да плати по-голяма част от сумата в брой с до 4.2 млрд. долара.

Deutsche Telekom се очаква да използва 5 млрд. евро от получените средства, за да изкупи обратно свои акции, както и 13 млрд. евро, за да намали задълженията си.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg