Нова серия зловещи надписи за цигарите идва на смяна

2534
Нова серия зловещи надписи за цигарите идва на смяна

Европейската комисия одобри нови 14 предупредителни надписа, които ще могат да бъдат отпечатвани върху кутиите с цигари. Ужасяващите предупреждения са избрани сред 24 първоначално предложени и са били одобрени от фокус групи с граждани от всяка от 27-те страни от Европейския съюз.

Предупредителните надписи по цигарените кутии са задължителни от 2003 година и трябва периодично да бъдат сменяни. Новите надписи са били одобрени от фокус групи, след това обсъдени и одобрени от страните от Европейския съюз, съобщава БНТ.

Смята се, че по-голямата част от активните пушачи са наясно с вредите, които нанасят пряко върху здравето си, но подценяват цялостната картина на опасностите, които причинява тютюнопушенето.

Европейската комисия твърди, че напечатаните върху кутиите предупреждения оказват положително влияние върху пушачите. Но за да са ефективни, те трябва да бъдат често променяни.

В същото време нови изследвания доказват, че пушенето оказва влияние върху развиването на рак на устната кухина и гърлото, върху намалението на зрението и заболяванията на венците. А пък родителите-пушачи дават лош пример на децата си.

Ето защо новите надписи, които трябва да бъдат отпечатвани са “Тютюнопушенето предизвиква рак на гърлото”, “Тютюнопушенето увеличава риска от ослепяване”, “Децата на пушачите могат да станат пушачи по-лесно”.

Държавите от Европейския съюз имат две години, за да започнат да отпечатват новите надписи върху кутиите с цигари. Директивата за тютюневите продукти дава право на отделните страни да отпечатват и картинни предупреждения, например на разяден бял дроб.

Това правят в Белгия, Великобритания, Румъния, Латвия, Франция, Малта,Испания, Унгария и Дания. Някои от останалите държави също смятат да започнат да прилагат тази практика.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg