Нова вълна разочарования заля щатските борси

1017
Нова вълна разочарования заля щатските борси

Изглежда ентусиазмът, с който щатският фондов пазар откри 2012 г., започна да се изчерпва. В сряда, основните бенчмарк индекси отбелязаха петото си понижение за последните седем сесии, повлечени надолу от разочароващи новини както от САЩ, така и от Европа.

Най-силно засегнати бяха енергетиката и компаниите, чиито печалби са най-пряко зависими от икономическия ръст. Morgan Stanley Cyclical Index загуби 1.6% от стойността си, като акциите на Alcoa поевтиняха с 2.29% до 9.83 долара, на Caterpillar – с 3.52% до 104.26 долара, а на United Technologies – с 1.91% до 81.52 долара. Тези три компании пострадаха и от разочароващите данни за продажбите на дълготрайни стоки в САЩ, които отчетоха повишение от 2.2% - резултат, който наистина бе по-силен от постигнатия през януари, но не успя да отговори на прогнозите за ръст от поне три на сто.

Енергетиката пък пое надолу след доклад, разкриващ, че петролните резерви на САЩ са нараснали с 7.1 млн. барела – далеч над очакванията за повишение от 2.2 млн. барела. Отделно, според неофициална информация, Франция обмисля да отвори стратегическите си запаси. В резултат, котировките по позицията на Exxon Mobil паднаха с 0.88% до 85.86 долара, на Chevron – с 1.07 на сто до 105.89 долара, а на Occidental Petroleum – с 3.6 на сто до 94.85 долара.

Бен Бернанке подхрани песимизма на пазара, като заяви в интервю пред ABC News, че е твърде рано да се „обяви победа” в борбата с кризата. Според него, все още не можем да бъдем сигурни, че САЩ са стъпили твърдо по пътя на възстановяването, въпреки че икономически новини напоследък са обнадеждаващи.

Европа добави своята лепта към вгорчаване на настроението на Уолстрийт. Главният икономист на Citigroup предупреди, че Испания може да има нужда от спасителна помощ под една или друга форма още преди края на годината.

В същото време, брутният вътрешен продукт на Великобритания се сви по-силно от очакваното за последното тримесечие на 2011 г. – с 0.3%, а статистика на Европейската централна банка разкри, че ръстът на кредитите за частния сектор в 17-те държави от монетарния съюз се е забавил до 0.7% през февруари.

Освен петролните производители, доставчиците на въглища също преживяха тежък ден, след като анализатори от нюйоркската Brean Murray Carret & Co. обявиха, че електроцентралите ще изразходват с 22% по-малко гориво тази година в сравнение с 2011 г., позовавайки се на браншови доклад. Акциите на Alpha Natural Resources Inc. се сринаха с 4.2% до 14.87 долара, а на Peabody Energy Corp. – с 3.4 на сто до 28.83 долара.

Walt Disney Co. отстъпиха с 1.5% до 43.51 долара, повлияни от слуха, че News Corp. на Рупърт Мърдок обмисля да открие национален кабелен канал, който да конкурира ESPN на Disney.

A123 Systems Inc. удариха най-ниското си ниво, откакто дебютираха на пазара през 2009 г. Котировките по позицията се сринаха с 13 на сто до 1.22 долара. Deutsche Bank AG предупредиха, че производителят на акумулатори може да не успее да набере капитал, а и е заплашен загуби свои клиенти, след като се наложи да изтегли дефектни доставки. Piper Jaffray Cos понижиха оценката си за Arena Pharmaceuticals Inc. и биотехнологичното дружество отстъпи с 10 на сто до 2.92 долара, прекратявайки възхода си, който позволи на позицията да напредне с 85% от 16-ти март до вторник.

Финансовият сектор спомогна да се ограничат загубите за деня. KBW Bank Index се покачи с 1.1%, а само два от 24-те заемодателя, включени в показателя, затвориха на червено. Книжата на Bank of America поскъпнаха с 1.6% до 9.75 долара, възстановявайки донякъде загубата си от 3.3%, натрупана предходния ден.

Някои сделки по сливане и придобиване също внесоха светъл лъч в мрачното настроение на Уол Стрийт. Medco Health Solutions Inc. напредна с 3.2% до 71.20 долара, след като обяви, че още другата седмица очаква да получи оферта за поглъщане от Express Scripts Inc. на стойност 29.1 млрд. долара. Express Scripts вероятно ще разполагат със становището по сделката на Федералната търговска комисия най-късно до края на март, коментираха запознати. Акциите на Express Scripts се покачиха с 1.3% до 53.89 долара.

Pentair Inc. скочиха с 15% до 46.32 долара. Производителят на водните филтри Everpure се съгласи да се слее с подразделение на Tyco International Ltd. в сделка, която оценява Tyco Flow на 4.53 млрд. долара. Котировките на Tyco напреднаха с 4.3 на сто до 55.81 долара.

Amylin Pharmaceuticals Inc. впечатлиха пазара с повишението си от 54% до 23.77 долара. Производителят на медикамента за лечение на диабет Bydureon е отхвърлил враждебна оферта за придобиване от страна на Bristol-Myers Squibb Co. на стойност 3.5 млрд. долара, според неназовани източници.

Тримата дебютанти на пазара също се похвалиха с успешна сесия. Хранителната компания Annie скочи с 89.05% до 35.92 долара, специалистът по болнични комуникационни системи Vocera Communications напредна с 31.44% до 21.03 долара, а ипотечният кредитор Regional Management се повиши с 9.67% до 16.45 долара.

В сряда, Dow Jones Industrial Average загуби 71.59 пункта от стойността си, или 0.5%, до 13 126.14, а Standard & Poor's 500 се понижи с 6.98 пункта, или 0.5%, до 1 405.54. Технологично ориентираният Nasdaq Composite падна с 15.39 пункта, или 0.5% на сто, до 3 104.96.

Източник: Глобал Маркетс

ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за претърпени загуби, вследствие от извършени инвестиции в покупко-продажба на финансови инструменти от страна на инвеститорите вследствие на информацията, предоставена в настоящата публикация, като същата не представлява покана за покупка или продажба на ценни книжа. Инвестиционните възможности, които се предлагат е възможно да не са подходящи за определена категория инвеститори в зависимост от техните възможности, времевия хоризонт в който смятат да задържат направените инвестиции или в контекст на цялостното им финансово състояне и в резултат на направените инвестици могат да се понесат значителни загуби. Направения анализ се базират на публично достъпна финансова информация, като ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за нейната точност, пълнота и актуалност, като цената на съответната акция е възможно да се понижи и възходящото и движение за предходен период не гарантира същото и за бъдещ период от време.
 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg