Нова Зеландия задължава компании да се отчитат за ефекта си върху климата

524
Нова Зеландия задължава компании да се отчитат за ефекта си върху климата

© Pixabay.com

Нова Зеландия ще стане първата страна в света, която ще приеме закон, задължаващ финансовите компании да се отчитат за ефекта си върху климатичните промени.

Страната иска да постигне въглероден неутралитет до 2050 г. и твърди, че финансовият й сектор трябва също да участва в постигането на тази цел.

Банки, застрахователи и компании за управление на фондове могат да направят това, като са запознати с ефекта от техните инвестиции, казва министърът по климатичните промени на Нова Зеландия Джеймс Шоу.


Предложеното законодателство се очаква да бъде подложено на първо четене тази седмица.

"Този закон ще вкара климатичните рискове и устойчивостта в сърцето на процеса по вземането на финансови и бизнес решения," заяви Шоу.

Около 200 от най-големите компании в страната и няколко чужди компании, които имат активи за над 1 млрд. новозеландски долара (703 млн. долара) ще бъдат засегнати от закона, информира BBC.

Най-богатите хора в света са в основата на проблемите с климатаБогатите хора по света трябва да променят радикално своя начин на живот в борбата с климатичните промени

"Превръщайки се в първата страна, която въвежда подобен закон, това означава, че имаме възможността да изпъкнем като истински лидери и да проправим пътя и за други страни също да направят отчитането на ефектите от бизнеса върху климата задължително," заяви министърът на търговията на Нова Зеландия Дейвид Кларк.

Законът ще принуди финансовите компании да оценяват не само своите собствени инвестиции, но и да оценяват компаниите, на които отпускат кредити, по отношение на въздействието им върху околната среда.

"Някои компании започнаха да публикуват отчети относно това как климатичните промени могат да повлияят на техния бизнес, стратегии и финансови позиции, но предстои да се извърви още дълъг път в тази посока," добавя Кларк.

След като законът бъде приет, компаниите ще трябва да започнат да се отчитат относно въздействието си върху климатичните промени от 2023 г.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg