Частни кафенета, ресторанти и заведения за бързо хранене започнаха да се появяват в Куба - страна, която до скоро не познаваше частната инициатива. Сега кубинците са обзети от нов дух на предприемачество и използват различни начини, за да печелят пари със собствен бизнес. Това стана възможно след важна промяна - разрешено беше на частни лица да наемат имоти и персонал - нещо, забранено доскоро от кубинското законодателство.

На веранди и тераси, в апартаменти и безистени - изникват навсякъде, множат се, процъфтяват. Малки кафенета, заведения за хапване, ресторантчета изпълват улиците на Хавана с неповторима атмосфера, дим на пури и вкусна храна.

Досега задушавано от законови забрани и идеологически табута, сега желанието на кубинците да започнат свой бизнес се насърчава от икономическите реформи на президента Раул Кастро.

След решението на правителството да стимулира частната инициатива, са издадени 35 000 лиценза за самоназначаване. 20 процента от тях са за бизнес в сферата на хранителната индустрия.

Един от новите предприемачи е Хусто Перес. Дълги години е работил в държавно заведение за хранене. Миналата седмица в елегантна къща в Хавана отвори врати неговият собствен ресторант. Интериорът му съживява духа на кубинската столица от 40 - те и 50 - те години. "Тази инициатива е страхотна, защото ще даде големи възможности на професионалистите.", смята той.

Целта на повечето предприемачи е да поддържат ниски цени и да привличат местните. Очаква се скоро да започнат да привличат и чужденците.

Намеренията на правителството са в частния бизнес да намерят работа много от съкратените от държавния сектор. Очаква се в следващите месеци държавната си работа да загубят близо половин милион души.

Източник: БНТ