Новата роля и влияние на Русия остават недооценени в САЩ

639
Новата роля и влияние на Русия остават недооценени в САЩ

Русия, с бурното си икономическо развитие, играе положителна роля в условията на световна финансова криза, смята изпълнителният директор на консултантската компания SPM International LLC Майкъл Сипос в интервю за РИА Новости.

Финансистът отбелязва обаче, че новата роля и влияние на Русия са недооценени зад Океана.

„Повечето американци не разбират напълно ролята на Русия, която вече играе на международната финансова сцена като член на G8 и като влиятелен инвеститор, благодарение на впечатляващо големите си държавни инвестиционни фондове,“ смята Сипос.

Финансовата общественост недоумява факта, когато представители на официални американски структури говорят за сътрудничество между Запада и страните от БРИК, подразбират най-често сътрудничество с Индия и Китай, но пропускат Русия. „Все пак Русия е много важен играч в днешния глобален финансов пазар,“ отбелязва финансовият мениджър.

На тазгодишното издание на икономическия форум в Санкт Петербург президентът на Руската федерация Дмитрий Медведев спомена във встъплението си, че модернизацията на глобалната система за регулиране на финансовата сфера и по-тясното сътрудничество между отговорните органи по сегменти трябва да бъдат сред инструментите за разрешаване на финансовата криза.

Разминаването между формалната роля на САЩ в световната икономическа система и реалните й възможности, според Медведев, е сред основните причини за системна криза, породила и бурна реакция по света.

Президентът на Русия дори посочи, че егоизмът на основния играч на световната финансова арена – САЩ, е бил в основата на кризите, като единствено съвместните усилия между развитите и развиващи се икономики могат да стабилизират ситуацията.

От своя страна, Майкъл Сипос се разграничи от емоционалната реакция и рязкото изказване на руския президент. Подобни изказвания той възприема като начало на формиране на политическите приоритети на новата президентска администрация, която едновременно с тях ще следва предишния курс по укрепване значението на Русия на глобалния пазар.

По думите на Сипос западните и американски делови кръгове очакват, че РФ ще установи още по-тясно сътрудничество с международните финансови организации, с чужди национални банки и финансови структури, създавайки много по-открита конкурентно пазарна среда, както и ограничаване на ролята на държавата.

„Това ще е потвърждение за новото финансово могъщество на Русия, както и знак, че тя не се стреми към ново „имперско“ могъщество на глобалния пазар,“ заяви още Майкъл Сипос в интервю за РИА Новости.

Снимка: Дмитрий Медведев, президент на Руската федерация (cbcnews)

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg