Нови правила за сигурността на гражданската авиация прие ЕП

564
Нови правила за сигурността на гражданската авиация прие ЕП

Европейският парламент прие нов регламент, който гарантира високо ниво на авиационна сигурност в Европейския съюз. Регламентът е относно общи правила и стандарти, като например за проверката на пътниците и ръчния им багаж, контрол на достъпа и претърсване за сигурност на самолетите. Регламентът включва и мерки за сигурността по време на полета като разполагането на „служители за сигурност” и правила за носене на оръжия на борда на самолетите.

Европейският парламент и Съветът постигнаха споразумение по регламента в началото на януари след дълги и изтощителни преговори. Докладчикът и председател на Комисията по транспорта Paolo Costa (АЛДЕ, Италия) приветства споразумението. „Новият регламент ни дава възможност да реагираме по-гъвкаво. За нас сигурността е приоритет. Контролът трябва да е стриктен и ефективен, но и да не води до прекалени неудобства за пътниците. Не трябва да се въвеждат нови мерки за проверка без демократичен контрол”, каза той.

Регламентът, одобрен от Парламента с 583 гласа "за", 21 "против" и 35 "въздържали се", ще важи за всички летища или части от летища, разположени на територията на държавите-членки, които не се използват изключително за военни цели; всички оператори, включително въздушни превозвачи, които предоставят услуги в летищата и всички структури, прилагащи стандарти за сигурност на въздухоплаването, които оперират от помещения, разположени в или извън помещенията на летището, и предоставят стоки и/или услуги в или посредством летищата.

Общите основни стандарти за сигурност включват проверка на пътниците и ръчния багаж, контрол на достъпа, проверка на пренасяните вещи, претърсване за сигурност на въздухоплавателните средства, контрол за сигурност на товара и пощата, наемане и обучаване на персонала, както и патрули и други видове физически контрол.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg