Нови правомощия за Европарламента в отношенията му с ЕК

504
Нови правомощия за Европарламента в отношенията му с ЕК

Депутатите в Европейския парламент приеха във вторник набор от ключови принципи, които ще ръководят отношенията между Парламента и Комисията. Председателят на ЕК Барозу подкрепи исканията на Парламента, отразяващи новата позиция на ЕП съгласно Лисабонския договор.

Парламентът и Комисията преработиха т.нар. рамково споразумение, което дефинира работните отношения между двете институции, включително техните политически отговорности, обменът на информация и координирането на законодателния процес. Преговорните екипи от двете институции се споразумяха относно основните принципи в документа в края на януари тази година. ЕП прие документа на пленарната сесия във вторник с вдигане на ръце.

Председателят на ЕП Йерзи Бузек заяви следното: "Щастлив съм от приемането днес на този нов и важен документ. Рамковото споразумение определя новите правила относно начина, по който Европейският парламент и Комисията ще работят заедно всеки ден. Новото рамково споразумение засилва Общностния подход. За следващите пет години това ще бъде основата за солидно сътрудничество между две важни общностни институции."

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу подкрепи споразумението между двете институции, като заяви в пленарната зала, че е "дълбоко удовлетворен от постигането на общо разбирателство" относно начина, по който двете институции ще работят една с друга през следващите години. "Предлагам да издигнем нашето партньорство на ново ниво (...) което да отразява новия договор, и да оформим заедно Европа."

Втората част от преговорите между двете институции ще започне непосредствено след влизането в сила на новата Комисия, като в крайна сметка трябва да се стигне до постигане на амбициозно рамково споразумение към май-юни 2010 г., което ще бъде гласувано на пленарна сесия на ЕП.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg