Нови технологии за по-дълъг самостоятелен живот одобриха евродепутатите

358
Нови технологии за по-дълъг самостоятелен живот одобриха евродепутатите

Новата изследователска програма „Интелигентна заобикаляща среда (Ambient Assisted Living, ИЗС)“ ще помогне на възрастните хора да живеят самостоятелно по-дълго време. Депутатите одобриха с 431 гласа "за", 10 "против" и 8 "въздържали се" програмата, която цели разработването на разходно ефективни решения, които могат да подпомогнат равния и опростен достъп до новите информационни и комуникационни технологии във всички райони на Съюза.

Населението в Европа застарява: очакваната средна продължителност на живота се е увеличила от 55 г. през 1920 г. на 80 г. в наши дни. Според оценки на Комисията с излизането в пенсия на поколението, родено в периода на демографския взрив, броят на хората на възраст от 65 до 80 години ще нарасне с близо 40% между 2010 и 2030 година. Но според докладчика Neena Gill (ПЕС, Обединено кралство) "вече съществуват иновативни решения, които могат да помагат за справяне с проблеми с паметта, зрението, слуха, мобилността и загубата на самостоятелност".

Договореният със Съвета компромисен текст, който беше приет на първо четене от Парламента днес, гласи, че резултатите от програмата „Интелигентната заобикаляща среда", която обединява изследователи от някои държави-членки (Австрия, Белгия, Кипър, Дания, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Ирландия, Италия, Холандия, Полша, Португалия, Румъния, Словения, Испания, Швеция и Обединеното кралство), както и Израел, Норвегия и Швейцария, могат да бъдат използвани и от други групи, като например хора с увреждания.

С цел подпомагане на услуги или на готовите или полуготови продукти за пускане на пазара, всеки проект трябва да се съфинансира от частния сектор с партньори от поне три участващи страни.

Програмата ще разработва разходно ефективни решения, които могат да подпомогнат равния и опростен достъп във всички райони на Съюза до подходящите продукти и услуги на новите информационни и комуникационни технологии, като се зачита личното пространство и достойнството на възрастните хора във всички райони на Европа, включително селските и периферни области.

Седмата рамкова програма ще съфинансира „Интелигентна заобикаляща среда" с 150 млн. евро за периода 2008-2013 г. Участващите страни ще допринесат общо с поне същата сума, като минималната вноска ще бъде най-малко 0.2 млн. евро. Ако програмата се прилага на по-ниско от заложеното ниво, частично или със закъснение, Общността може да намали или спре финансовия си принос.

По това досие има споразумение на първо четене със Съвета. Решението ще влезе в сила три дни след публикуването му в Официалния вестник на ЕС.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg