Нови валути спасяват потреблението в Испания

1129
Нови валути спасяват потреблението в Испания

Нови пари започват да се използват в Испания, съобщава The Wall Street Journal в репортаж от Севиля, цитиран от Дарик.

От известно време насам хората търгуват помежду си не в евро, а в "пума", както се казва новата валута. Тя е създадена, за да разреши проблема с безработицата, особено сред младите хора. "Хората може да нямат евро в джоба си, но това не означава, че нямат способности", коментира 35-годишният тапицер Роберто Хигера, който е един от бащите на пумата.

В момента новата валута се използва от около 230 човека. Те започват с отварянето на кредит, който е лимитиран да достигне максимум 100 пуми. В населените места те могат да се разплащат с пуми, а също и да пазаруват в пуми при търговците, които са склонни да приемат тази валута.

В момента в Испания циркулират поне 25 такива локални парични системи. Някои от тях съществуват само електронно. Разбира се, няма шанс някоя от тях да измести еврото като основна парична единица, използвана в страната. Самата им поява обаче е сигнал за това, че в социалния и икономическия живот на хората се задвижват процеси, които са любопитни за изследване. Така наречените "социални валути" се появяват тогава, когато има рецесия и висока безработица, които правят така, че парите в обръщение в икономиката намаляват и така става по-трудно за хората да задоволяват основните си жизнени потребности.

В репортажа на Wall Street Journal се разказва за млада жена на 33 години, инженер по образование, която губи работата си, а малко по-късно и правото на социални помощи, тъй като дълго време не успява да намери друга работа. Решава да започне да прави бижута и да ги продава срещу пуми. Със същите пари тя си купува хранителни продукти от магазинче в мрежата, което приема плащания в тази валута.

В друго испанско градче, Тагаманент, цикулиращата местна валута се нарича "еко". Там лично кметът на града се е заел със задачата да насърчава употребата й, като заплаща в нея на работниците, които почистват улиците или поддържат пътищата.

Друга подобна валута е "турутас". Тя също успява да спечели бизнеса на своя страна. Вестникът разказва за хотелиер, който предлага нощувки по 13 евро, но от скоро дава възможност на клиентите си да платят € 10 от стойността на нощувката в евро, а остатъка от € 3 да платят в турутас.

Някои от тези валути могат да се конвертират в евро, но някои са привързани към други масови продукти, като например към цената на чашка кафе. Някои валути наказват притежателите си, ако ги складират в портфейлите си, без да ги харчат в продължение на няколко месеца. Това веднага отписва 2% от стойността на купона, тъй като складирането на новите пари е в противоречие с основната им функция, а именно - да насърчават потреблението.

Всичко по темата Дълговата криза

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Ot Ceco
# 0
15:08 | 28 August 2012
Е това сме го виждали и в България! През 90 - те години, пирамиди и закъсали "фараони" правеха с хората подобни размени! Това е най - голямата глупост, защото все някой някъде трябва да плати сметката! Т.е. - това си е също вид пирамида! Хубаво е, че сменяш маниста за храна, но крайния продукт все трябва да се плати от някого или да се купи!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg