Нови визи за чуждестранни работници разпалиха страстите в Япония

840
Нови визи за чуждестранни работници разпалиха страстите в Япония

© Pixabay

Когато премиерът на Япония Шиндзо Абе представи план за създаването на две нови категории визи за чуждестранни работници, идеята бе ясна – осигуряване на достъп до работна ръка на японските компании.

Но планът на Абе се превърна в дебат, избягван от години – трябва ли най-бързо застаряващата страна в света да прибегне до масовата миграция, за да стабилизира икономиката и населението си?

В основата на противоречието са два елемента от плана на Абе, които принципно са теми табу в Япония – страна, която е силно консервативна относно своята национална и етническа цялост.

Първо, това ще създаде път, макар дълъг и трънлив, за чуждестранните работници да се сдобият с право на постоянно пребиваване в страната. И второ, това ще позволи на някои работници да доведат семействата си в Япония, пише Financial Times. 

В своя защита Абе посочи пред японския парламент, че планът му не представлява „така наречена имиграционна политика”. Той посочи, че препятствията за придобиване на право за постоянно пребиваване са достатъчно високи и той не прави опити да ги снижи.

Броят на чуждестранните работници в Япония се повишава рязко през последните години, като само през миналата година те са скочили с 18%, до общо 1.28 млн. души. Голяма част от тази бройка обаче се водят „стажанти” или студенти, като визите, с които са в страната, не им дават никакви предпоставки да останат за дълъг период.

Предложенията на Абе предвиждат издаването на работни визи на чуждестранни работници в райони, където има голям недостиг на пазара на труда, в сфери, като строителството. Тези визи дават възможност на чужденците да придобият право на постоянно пребиваване, но срещу една „малка” подробност – трябва да изкарат успешно изпит по японски език.

„Досега приемахме само висококвалифиирани чуждестранни работници и ще трансформираме това, за да създадем нов граждански статут за тези с базови способности”, казва министърът на правосъдието Такаши Ямашита.

Планът на Абе доведе до политически сблъсък в Япония, като дори една от опозиционните партии излезе с ясна подкрепа на имиграцията – нещо, което никога не се бе случвало в Страната на изгряващото слънце.

Лидерът на малката „Демократична партия за народа” Ючиро Тамаки заяви, че неговата партия подкрепя „подобна на европейската или американската политика за имиграцията”.

Проучвания сред населението показват, че 54% от анектираните подкрепят плана на Абе (не думите на Тамаки), докато 34% са против него.

Защо в Южна Корея се работи до смърт?Не само в Япония, но и в Южна Корея хората работят до пълно изтощение, което нерядко приключва фатално


Младото население в Япония по-скоро няма нищо протов новата визова програма, тъй като през последните години глобализацията не подмина и Азия, а така или иначе тук не се говори за раздаване на паспорти на мигранти, а за лека промяна в иначе силно консервативната политика относно миграцията.

Студентите са основна част от чуждестранните граждани, пребиваващи в Япония. Те имат правото да полагат легален труд до 28 часа на седмица.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg