Новите методи за разплащания костват на банките 280 млрд. долара

1038
Новите методи за разплащания костват на банките 280 млрд. долара

© Pixabay

Банките ще изпуснат 280 млрд. долара приходи от платежни операции до 2025 година, тъй като новите стартъпи мощно навлизат в този бизнес, а трансферите на пари вече стават моментални и безплатни, сочи ново проучване.

Глобалният бизнес с разплащания, който покрива всичко от картови разплащания до траснфер на пари в чужбина, се доминира от банките, като само през тази година пазарът ще достигне 1.5 трилиона долара, става ясно от доклад на консултантската компания Accenture, цитиран от Reuters. 

Очаква се тази сума да скочи до 2 трилиона долара по света до 2025 година. На фона на този ръст, банките ще изпуснат приходи за 280 млрд. долара или 15% от глобалните приходи свръзани с платежни операции, изчисляват от Accenture.

Банките са изправени пред сериозната конкуренция на стартъпи като Stripe и Square, както и технологични платформи като PayPal и TransferWise, като последните предлагат разплащания в чуждестранни валути с много ниски такси.

Все повече разплащания в наши дни се осъщестяват на момента, което премахва нуждата от кредитни карти и други подобни услуги. А това изяжда допълнително печалбата на банките – тенденция, която трудно ще се промени, тъй като все повече услуги начисляват или много ниски такси или напълно никакви.

По-голямата конкуренция на платежния пазар означава, че и маржините също ще се понижат.

„Вместо да бъдат начело на новата вълна на процъфтяващия платежен пазар, банките усещат натиска от новата конкуренция, виждайки как маржините им се свиват”, посочват Гарет Уилсън, директор глобални разплащания в Accenture.

„Сблъскваме се с неизбежен свят на моментални, невидими и безплатни плащания, което създава проблеми за банките”, казва той.

Accenture посочват, че са изследвали тенденциите в начина, по който потребителите плащат, и прогнозират промени в бъдещото поведение на доставчиците на плащания, технологиите и регулаторите, като това ще доведе до загуба на приходи за банките.

Компанията изчислява, че безплатните разплащания ще поставят 8% от приходите на банките под риск. Допълнителни 3.9% са в риск от небанковите предложения, а услугите за моментални разплащания ще изядат 2.7% от приходите на банковата система.

МВФ: Технологичните компании могат да изместят банкитеБанките трябва да еволюират или рискуват да изостанат зад големите технологични компании, които разтърства финансовата система, сочи ново проучване на Международния валутен фонд (МВФ).

Над 2/3 от банкерите анкетирани от Accenture са съгласни, че разплащанията вървят към това да станат безплатни.

„Дигиталният бум ще означава, че банките трябва фундментално да променят начина по, който мислят за източниците на приходи”, казва Алан Макинтайър, ръководител банкови задачи в Accenture.

„Каналите, които едно време изкараха на банките милиарди долари, ще изчезнат”, казва той, добавяйки, че финансовите институции трябва да изградят нови дигитални бизнес модели, където „разплащане с един клик е новата норма”.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg