Нуриел Рубини: Очаква ни десетилетие на икономическа депресия

2791
Нуриел Рубини: Очаква ни десетилетие на икономическа депресия

Икономическата криза, предизвикана от коронавируса, може да доведе до дълготрайни негативни ефекти, а възстановяването ще бъде бавно и болезнено. Това прогнозира икономистът Нуриел Рубини, цитиран от BBC.

Рубини, който е известен като Доктор Дуум (от англ. "doom" - гибел, мрачна съдба) заради мрачните си прогнози, е на мнение, че много работни места просто няма да могат да бъдат възстановени след кризата.

Икономистът, предвидил световната финансова криза от 2008 година, твърди, че дори глобалната икономика да започне да се възстановява в края на тази година, ръстовете ще са "анемични".


"По време на световната финансова криза минаха около три години, преди да станем свидетели на рязък спад в производството. Сега това се случи за няколко седмици в почти всички сектори", казва Рубини в интервю за BBC.

Той не вярва в прогнозите за бързо V-образно икономическо възстановяване, а смята, че то по-скоро ще е в U-образна или дори L-образна форма, което би довело до продължителна икономическа депресия.

При U-образната форма икономиката спада значително, а след това се възстановява, но след сравнително дълъг период на бавен или почти никакъв ръст. L-образният сценарий е още по-мрачен, тъй като предвижда задържане на слаби икономически показатели за дълъг период от време.

Основната причина за негативните пронози, според Доткор Дуум, е огромният брой на загубените работни места както в богатите, така и в развиващите се държави, заради мерките за ограничаване на пандемията. 

"Тези работни места ще бъдат възстановени само частично и то при по-ниско заплащане. Освен това ще станат по-несигурни за средностатистическия служител, а това ще се отрази и на доходите", смята Рубини.

Предпреждението на икономиста идва на фона на данните, които показват че в световен мащаб заразените с COVID-19 вече са над 5 милиона. В някои държави се наблюдава и втора вълна на инфекцията, която затруднява рестартирането на техните икономики, припомня BBC.

"Държавата може да магазините, но въпросът е дали клиентите ще се върнат в тях. Виждаме че китайските молове, които бяха отворени още преди седмици, засега стоят празни. Половината от полетите също продължават да липсват. В Германия магазините също работят, но малко хора пазаруват в тях", допълва Рубини.

Сорос: ЕС ще се разпадне без общоевропейски облигации 89-годишният финансист смята, че щетите, които коронавирусът нанесе на държавите от еврозоната, ще имат много по-дълготраен ефект, отколкото повечето хора очакват


Американският икономист прогнозира още, че политическото напрежение между САЩ и Китай ще продължи да нараства, а по-малките азиатски икономики ще трябва да избират коя от двете суперсили да изберат за "съюзник".

"Всяка от двете държави ще отправи послание към останалия свят - или сте с нас, или против нас. Или ще използвате нашата 5G технология, нашия изкуствен интелект и нашите роботи, или тези на "врага". В крайна сметка това ще доведе до още по-голямо глобално разделение", смята Рубини.

BBC припомня, че Дотор Дуум често и критикуван заради това, че постоянно предвижда негативни сценарии, включително и по време на рекордния позитивен "бичи" тренд на американските капиталови пазари. На въпроса дали е вярно, че ако достатъчно дълго време прогнозираш сривове и кризи, в даден момент няма как да не се окажеш прав, Рубини коментира, че предпочита прякора Доктор Реалист пред Доктор Дуум. 

"През 2015 година всички твърдяха, че Китай се е запътил към "аварийно" приземяване, а аз казах, че то по-скоро ще е "леко неравно". Тогава бях по-оптимистично настроен дори и от Уолстрийт. Хората, които твърдят, че съм като спрял часовник, който по два пъти на ден показва точното време, просто не са следили достатъчно внимателно прогнозите ми", казва още икономистът.  

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

проф. Боян Дуранкев
# 0
16:05 | 26 May 2020
Ако не ползвате Гугъл преводач, ще е по-добре.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg