Няколко скандални прогнози за 2010 г.

1968
Няколко скандални прогнози за 2010 г.

С наближаването на новата година мениджърите на фондове, стратезите, анализаторите и икономистите обръщат поглед към това, което ще се случи през следващите 12 месеца.

Кой сектор ще се представи най-добре? Коя валута, страна, кой клас активи?

Група анализатори от Saxo Bank обаче отива още по-надалеч представяйки своите "скандални прогнози" за предстоящата година.

Целта на упражнението е да бъдат предизвикано пазарните концепции, но вероятността някоя от тези прогнози да се изпълни не е по-голям от 50% според групата анализатори.

Ако се съди по миналогодишните прогнози, изглежда, че успеваемостта е близко до нула. Ето и какво може да се случи през 2010 г., според Saxo Bank:

Доходността на 10-годишните германските държавни облигации ще падне до 2.25%

Доходността на 10-годишните германските държавни облигации и на други държавни активи с фиксирана доходност ще падне поради дефлационния натиск и облекчената монетарна политика, според Saxo Bank. Трейдърите няма да се вържат на индикациите за ръст, които се представят от фондовия пазар, според доклада.

VIX ще падне до 14 пункта

Индексът, измерващ волатилността на финансовите пазари - VIX може да падне от 22.32 на 14 пункта със свиването на рейнджовете на търговия и намаляване на имплицираната волатилност. Инвеститорите показват същия тип самодоволство към риска както през 2005-06 г., казват от Saxo Bank.

Юанът ще бъде обезценен с 5% спрямо долара

Юанът може да падне с 5% спрямо долара поради свободния производствен капацитет в Китай и цялостния икономическа обстановка, смятат от Saxo Bank. Усилията на китайските власти да ограничат кредитния ръст и да избегнат лошите заеми, заедно със създаването на няколко балона, може да доведе до слабост на китайската валута, се казва в доклада.

Цената на златото ще падне до 870 долара за тройунция

Поскъпващият долар ще сложи край на ралито в цената на златото, прогнозират от Saxo Bank. Повишаването на цената на златото вече стана прекалено лесно и прекалено разпространено, за да носи резултати в краткосрочен план, и една сериозна корекция може да прати цената към ниво от 870 долара за тройунция, според анализаторите. Цената на ценния метал обаче ще достигне 1 500 долара за тройунция след пет години.

Доларът срещу йената ще достигне ниво от 110

Доларът може да се върне в играта следващата година изпращайки йената на ниво от 110 йени за долар, тъй като кери търговията с долара вече е прекалено лесна и прекалено очевидна в дългосрочен период, казват от Saxo Bank. В същото време йената не отразява икономическата реалност в Япония, която е обременена с нарастване на задълженията и застаряващо население, се казва в доклада.

Разгневени американци ще основат трета партия

Следващата година ще донесе настроения срещу управляващите в САЩ в резултат на спасяването на финансови компании и неодобрение като цяло към двете големи партии, смятат анализаторите. Търсенето на промяна може да доведе до създаването на трета партия, която да предложи алтернатива.

Цената на захарта ще падне с една трета

Завръщането към по-нормални метеорологични условия през 2010 г. може да направи захарта една от по-малко атрактивните суровини, според Saxo Bank. В същото време Бразилия и САЩ намалиха съдържанието на етанол в бензина с пет процентни пункта поради нарастващата цена на суровината, се казва в доклада. Двата фактора могат да свалят цената на захарта.

Цените на акциите на компаниите с малка пазарна капитализация на Токийската борса ще нараснат с 50%

Цените на акциите на компаниите с малка пазарна капитализация на Токийската борса се представят по-слабо от Nikkei 225, но фундаменталните им показатели показват, че индексът на малките компании е изгодна сделка, според Saxo Bank.

"При съотношение цена/балансова стойност в размер само на 0.77 и при положение, че само 12% от индекса са финансови компании, не се сещаме за друг толкова евтин индекс," се казва в доклада.

Търговският баланс на САЩ ще излезе на плюс

Доларът вече е достатъчно слаб, за да стимулира износът на САЩ и да окаже натиск на вноса, се казва в доклада. Променящата се тенденция може да доведе до един или два месеца през 2010 г., в които износът на САЩ ще надхвърля вноса.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg