Няколко важни теми за инвеститорите през тази седмица

947
Няколко важни теми за инвеститорите през тази седмица

Ето и няколко важни теми, подбрани от Reuters, които инвеститорите ще следят през тази седмица:

1. Ще се намесят ли или не?

Доларът поевтиня до нов петнадесетгодишен минимум спрямо йената, а японските власти изостриха реториката си по отношение на намеса на пазара до такава степен, че съобщиха, че провеждат различни симулации на евентуална интервенция. Дали намесата ще спре поскъпването на йената обаче е съмнително. Един от факторите, които могат да накарат японските власти да се намесят, е случващото с в управляващата партия в страната. На 14 септември влиятелният Ичиро Озава ще се изправи срещу министър-председателя Наото Кан в битка за лидерското място в Демократическата партия на Япония. Както Озава, така и Кан, обещаха да подкрепят икономиката на фона на поскъпващата йена, но Озава е по-рязък по отношение на евентуална интервенция.

2. Лека ръка или железни мерки?

Компромисът, който политиците, банкерите и регулаторите трябва да постигнат по отношение на това с какви средства трябва да разполагат банките, за да устоят на бъдещи финансови кризи, ще бъде от основно значение за активите на финансовите пазари. Ако банките се отърват леко, това би било подложило под въпрос това колко сериозно се вземат проблемите. Прекалено строги правила пък биха навредили на способността на банките да печелят пари и биха намалили още желанието им да кредитират, застрашавайки икономическото развитие. Паричните пазари засега остават изолирани, но подробности за това кои банки ще имат нужда от още капитал, може да направи достъпът на тези институции до финансиране по-труден и по-скъп. В крайна сметка през уикенда капиталовите изисквания за банките бяха завишени, но пък те получиха и достатъчно време, за да ги покрият.

3. Край на корекцията при еврото?

Доверието в еврото намаля до известна степен, след като банките отново са на фокус, а спредовете по ирландските и португалските облигации са на, или близки, до кризисните нива. Докато някои от по-слабите икономики в Еврозоната успяха да продадат облигациите, които предложиха, дори и при по-ниска доходност в сравнение с предишни търгове, сега вниманието се насочва към Гърция, която се връща на облигационния пазар едва за втори път откакто получи средства от МВФ и ЕС. Рискът от увеличаване на спредовете по облигациите на периферните държави от Еврозоната и продължаващите опасения по отношение на банковия сектор може да натежат на еврото, което вече се стабилизира след публикуването на стрес тестовете на банките през юли.

4. Криви на доходността

Облигационните пазари отидоха по далече от пазарите на акции в очакванията си за това колко голям може да се окаже икономическият спад и трябваше да правят по-големи корекции на фона на по-малко слабите данни. Като изключим големи отрицателни изненади, предстоящите индикатори, между които и инфлацията на потребителските цени в САЩ и Европа, е малко вероятно да спрат облигационните пазари при намаляването на изключително големите мечи настроения, които вече са включени в цените. Кривите на доходността напоследък рязко станаха по-плоски, като кривата на германските облигации достигна нива, невиждани от януари 2009 г., тъй като пазарът включи благоприятните данни за инфлация и потенциала за малък растеж. По-нататъшното движение на кривите в подобна посока може да зависи от новините от банковата система. Решението на Ирландия обаче да раздели на две национализираната Anglo Irish Bank премахна част от несигурността около стойността на подкрепата за банковата система на страната.

5. Волатилност

Индексите на волатилността като VIX на Чикагската борса за търговия с опции (CBOE) и германския VDAX-NEW, са доста далеч от върховете си за годината, достигнати през май, но са и над дъната за 2010 г., достигнати през април. Много инвеститори очакват по-малък икономически ръст до края на годината, и новините за корпоративни придобивания също помага. Допълнителни мерки свързани с така нареченото „количествено улесняване" от страна на Федералния резерв на САЩ и Централната банка на Великобритания, както и още правителствени мерки за стимулиране на щатската икономика могат да се окажат катализаторът, който инвеститорите търсят, за да покачат цените на акциите. Оценките на акциите остават привлекателни.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg