Няма достатъчно газ за Набуко

1086
Няма достатъчно газ за Набуко

С 2 години - до 2017 г. се отлага въвеждането в строя на газопровода "Набуко", свързващ Средна Азия и каспийския район с Евросъюза, като се заобикаля територията на Русия. Това съобщи Райнхард Мичек, ръководител на консорциума "Набуко Газ Пайплайн Интернешънъл", който отговаря за строежа.

Според комисаря по енергетиката на Европейския съюз Гюнтер Йотингер, цитиран от ИТАР-ТАСС, причината за забавянето е преди всичко, че още няма необходимия брой договори с производителите за покупка на газ за тръбопровода.

Еврокомисарят посочи, че се възлагат особени надежди за това на Азербайджан. Вече стана известно, че стойността на газопровода с дължина 4 000 км е преразгледана в посока на горе и той ще струва между 12 и 15 милиарда евро. Заплануваната мощност на газопровода, подготовката за строителството на който започна през 2002 г., е 31 милиарда куб. метра газ годишно.

БГНЕС припомня, че вчера беше обявен актуализираният график за проекта за газопровод "Набуко". Изпълнението на проекта се удължава с една година в съответствие с графика на доставките, а строителството се планира да започне през 2013, съобщиха от "Набуко Газ Пайплайн Интернешънъл".

Промяната е в съответствие с графика на доставките на природен газ в Каспийския регион и региона на Близкия Изток, според изискванията на потенциалните доставчици. Строителството се планира да започне през 2013 година, за да напасне графика на проекта с този на доставчиците.

"Прогресът на "Набуко" е видим с напредването на процедурата по изготвяне на доклада по Оценка на въздействието върху околната и социалната среда (ОВОСС), както и с конкретни стъпки за подсигуряване на доставките и напредъка в другите направления на проекта.

Процедурата "Отворен сезон" ще започне в момента, в който имаме ясни индикатори за конкретни ангажименти по доставката на газ. Веднага след това ще се премине към подписване на Окончателното инвестиционно решение. Така ние очакваме първите доставки на газ да бъдат осъществени през 2017 година. Проектът "Набуко", продължава да е актуален, както и нуждите на клиентите му", заяви Райнхард Мичек, изпълнителен директор на "Набуко Газ Пайплайн Интернешънъл".

Акционерите в "Набуко" потвърдиха, че преговорите с доставчиците на газ са обнадеждаващи. Преговорите по осигуряване на доставките се водят от акционерите, но също и от трети страни като търговци на газ от Турция и Европа, които действат автономно. "Набуко Газ Пайплайн Интернешънъл" e отговорна за инфраструктурното изграждане на проекта, съобщават още от компанията.

Източник/БГНЕС

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg