Ню Йорк срещу Лондон в борбата за привличане на компании от Китай, Индия и Русия

734
Ню Йорк срещу Лондон в борбата за привличане на компании от Китай, Индия и Русия

Трансатлантическата борса NYSE Euronext влезе в борба с London Stock Exchange (LSE) за привличане на нови емитенти от Китай, Индия и Русия. Ето защо ръководството на NYSE възнамерява да опрости административните процедури за провеждане на IPO, като предостави и възможност за търговия с книжата на дадена компания и от двете страни на океана. В този ред на мисли, LSE може да загуби привлекателността си като средище за набиране на свеж ресурс поради по-силната регулация на търговията с ценни книжа, пише руският делови ежедневник „Взгляд“.

По данни на The Financial Times трансатлантическата борса NYSE Euronext започва кампания по набиране на руски, китайски и индийски емитенти, на които ще им бъде предоставена възможността за двойно листване - както в САЩ, така и в Европа.

От NYSE смятат да се конкурират директно с LSE, която предпочита да привлича големи компании от Русия, Китай и Индия. „Ще дадем на хората алтернатива на Лондон“, заявява шефът на Отдела за международно привличане към NYSE Euronext Катрин Кини. „Лондон, на практика е монополист, ние ще се фокусираме върху нашите преимущества“, допълва той.

NYSE Euronext е сформирана през април 2007 г. чрез поглъщането от NYSE на европейския борсов оператор Euronext.

Да оставим на страна, че не малка част от акционерите на Euronext бяха за сделка с Deutsche Boerse, окончателният избор падна върху NYSE, като от самото начало сделката получи подкрепата на американските и европейски регулаторни органи.

Обединената компания е и първият в света трансатлантически оператор в областта на капиталовите пазари. Тук е редно да споменем, че в Европа под едно управление са пазарите в Париж, Брюксел, Амстердам и Лисабон.

И по-рано NYSE Euronext бе обявила намеренията си да разшири присъствието си сред страни с бърз темп на икономическо развитие, а ръководството на платформата не спира да говори за преимуществото си от широк кръг инвеститори – американски и европейски.

Днес правилата на обединената платформа за търговия с акции и деривати почиват на нови закони, одобрени през декември от регулаторните органи на Холандия, Франция, Белгия и Португалия, разказва Кини.

За двойното листване на една компания ще е необходим един пакет от документи, одобрени от Комисията по ценни книжа на САЩ (SEC).

„Консултирахме се с банкери, адвокати и финансови консултанти, които потвърдиха, че търгуването на част от акциите в Европа по този начин е напълно възможно“, отбелязва представител на компанията.

Според Кини за много от чуждите дружества двойното листване значително разширява достъпа им до потенциални инвеститори.

Британското управление по финансово регулиране и надзор (FSA) още миналия април даде ясни сигнали за намерението да затегне правилата за провеждане на IPO на чужди компании.

Анализатори са на мнение, че в близко бъдеще на обединената борса трудно ще й се отдаде възможността да подкопае лидерската позиция на LSE.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg