Обама обяви новата военна стратегия на САЩ

990
Обама обяви новата военна стратегия на САЩ

Президентът Барак Обама обяви новата военна стратегия на САЩ с призив към по-голямо американско военно присъствие в Азия и съкращаване на войските в Европа.

Това става в момент, когато Пентагонът се стреми да съкрати разходите си с почти половин трилион долара след десетилетие на войни, отбеляза Ройтерс.

На пресконференция в Пентагона Обама, застанал до министъра на отбраната Лион Панета, оповести преразгледаната военна стратегия, която призовава САЩ да поддържат сили, способни да спечелят една война, като същевременно запазят способността си да възпрат противник във втори конфликт.

Това е завой от често повтаряната цел на американските военни - да могат да се бият и побеждават в две войни на два различни театъра на бойни действия едновременно, пише БТА.

"Макар че войските ни продължават да се сражават в Афганистан, приливът на войната се отдръпва," подчерта Обама. "Нашите въоръжени сили ще бъдат по-скромни, но светът трябва да бъде наясно - САЩ ще запазят военното си превъзходство с въоръжени сили, които са пъргави, гъвкави и готови да посрещнат пълния спектър от извънредни обстоятелства и заплахи," добави президентът.

В новата стратегия Пентагонът обещава да увеличи инвестициите в средствата за водене на кибервойна, като същевременно намеква, че американският ядрен арсенал може да се свие, без това да застраши сигурността на страната.

"Въпреки че американските военни ще продължат да допринасят за глобалната сигурност, ние, по силата на необходимостта, ще ребалансираме към Азиатско-тихоокеанския регион," гласи стратегическият документ.

Преместването на фокуса към Азия се дължи на нарастващите опасения в Пентагона относно стратегическите цели на Китай в момент, когато Пекин изпробва ново поколение оръжия, които могат да затруднят достъпа на американските ВВС и ВМС в Далечния изток, отбелязва Ройтерс.

Обама, който е инициатор на преразглеждането на стратегията, и Конгресът се разбраха да намалят разходите за национална сигурност с над 450 милиарда долара през следващото десетилетие.

Те се споразумяха също за автоматични съкращения на разходите, които могат да орежат още 600 милиарда долара от бюджета на Пентагона.

В обнародвания днес стратегически документ липсва конкретика колко точно войски ще бъдат съкратени и не се засягат конкретни бюджетни въпроси. Но представители на администрацията заявиха по-рано, че персоналът на сухопътните и на военноморските сили ще бъде намален с 10 до 15 процента през следващото десетилетие, което означава десетки хиляди военнослужещи.

"През следващите 10 години ръстът на военния бюджет ще се забави, но разходите все пак ще се увеличават, понеже върху нас лежат глобални ангажименти, които изискват от нас лидерство," каза Обама на пресконференцията.

В стратегията се потвърждават "трайните интереси" на САЩ в Европа и значението на НАТО, но се прави уговорка, че състоянието на американските въоръжени в сили в Европа трябва "да еволюира" в съответствие с духа на времето.

Представители на администрацията намекнаха, че САЩ ще съкратят допълнително числеността на сухопътните си войски в Европа с още една бригада, или между 3 и 4 хиляди войници в зависимост от състава на тази бойна единица.

В стратегическия документ САЩ се ангажират да помагат за поддържане на стабилността в Близкия изток, като същевременно отговарят на аспирациите на народите от региона, изразени в Арабското пробуждане.

САЩ ще продължат да работят за прекратяване на ядрените програми в Иран и Северна Корея. В документа се изразява също загриженост от новите оръжия, разработвани от Китай и Иран, които могат да попречат на военноморските и на военновъздушните сили на САЩ да оперират в чужбина.

Автор: Кристиян Костов

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg