Обединена Европа вече граничи... с Индийския океан

1476
Обединена Европа вече граничи... с Индийския океан

Намиращият се в Индийския океан остров Майот се присъедини към Франция на 31 март, въпреки че се намира на 10 000 км. от нея. Така Франция, а с нея и целият Европейски съюз се разпростира от днес чак до далечния Индийски океан.

За много от жителите на Майот 31 март е празничен ден, тъй като островът се присъединява към френската държава. Официалното празненство е насрочено за края на април. Франция придобива острова през 1841 година, като през 1946 той получава административна автономия. Превръщането му в официален отвъдморски департамент на Франция е нещо, за което мечтае голяма част от няма и 200 000-те жители. Тоихир Юсуфа, заместник-директор в съвета на Майот, си спомня за дългия път, който островът е извървял до днес:

"Местните жители се борят за осъществяването на тази идея повече от 50 години. През ноември 1958 те сформират първия конгрес, който излъчва официално допитване за присъединяване. През 1975 година хората гласуват против независимостта. А преди две години местният референдум отрази единодушно желанието на мнозинството Майот да стане официално френски департамент."

Основната мотивация за желанието на жителите да станат част от Франция е надеждата им за по-добър живот. Още преди присъединяването Франция налива значителни суми в острова, но сега се очаква те да станат още по-големи. Освен това в сила влиза и френската социална система, която гарантира жилища за социално слаби и пари за безработните.

Защо Франция е склонна да приеме тези разходи? На този въпрос отговаря историкът Кристоф Варгни: "Всъщност това стана случайно. Париж нямаше точна представа какво да прави с този малък остров. Сега жителите на Майот се наложиха и мисля, че нямат причина да съжаляват."

ЕС се "удължава" с цели 400 кв. км.

Проблем обаче ще има с миграцията, тъй като и сега всеки трети жител на Майот е чуждоземец, а с присъединяването към Франция броят на имигрантите най-вероятно ще се увеличи. Основната религия в Майот е ислямът, който се изповядва от 97% от населението. С присъединяването на острова към Франция се увеличава територията не само на френската държава, но и на целия ЕС - с цели 400 квадратни километра. Освен това официално може да се твърди, че ЕС се разпростира чак до Индийския океан.

Източник: Дойче веле

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...