Обсъждат създаването на транспортна общност между ЕС и Западните Балкани

737
Обсъждат създаването на транспортна общност между ЕС и Западните Балкани

Министрите на транспорта на страните от Европейския съюз (ЕС) заседават днес в Люксембург, където се очаква да бъдат одобрени основните насоки за бъдещото въвеждане на европейската сателитна система "Галилео" и да бъде обсъдено създаването на транспортна общност на Западните Балкани, съобщи словенската телеграфска агенция (СТА).

Споразумението от ноември за проекта "Галилео", който е оценяван на 3.4 млрд. евро и чието изпълнение се очаква да започне до 2013 година, сложи край на продължилите месеци наред преговори за сътрудничеството между водещите европейски страни, допълва БТА.

Запознати със случая източници потвърдиха пред СТА преди срещата, че се очаква министрите да одобрят всички основни насоки за "Галилео".

Друга основна тема от дневния ред на срещата е предложението за създаване на транспортна общност на Западните Балкани, което словенското председателство определи като ключов приоритет.

Според предложението, представено през март от Европейската комисия, създаването на транспортна общност между ЕС и Западните Балкани би подобрило връзките и безопасността на движението, както и би улеснило инвестирането в региона.

Министрите на транспорта от ЕС обсъждат предложенията за общи правила за достъп до международния пазар при автомобилен превоз на товари, за условията за упражняване на професията на автомобилен превозвач и за достъп до пазара на автобусни услуги.

От българска страна участва министърът на транспорта Петър Мутафчиев. Дебатите са насочени и върху бъдещето на обща и на бизнес авиация, както и върху гражданската отговорност и финансовите гаранции на корабособствениците.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg