Общата сума на подкупите в света - 1 трилион долара годишно

665
Общата сума на подкупите в света - 1 трилион долара годишно

От няколко години общата сума на подкупите в целия свят остава почти постоянна - около един трилион (хиляда милиарда) долара, се посочва в доклад на Световната банка, озаглавен "Показатели за ефективността на държавното управление в света за периода от 1996 до 2006 г.", пише днес руският вестник "Правда".

Световната банка е анализирала обстановката в 212 държави по 5 критерия, отнасящи се до ефективността на държавното управление. През последните 10 години средните показатели по отношение на корумпираността и качеството на управление не са се подобрили, се посочва в съобщение на Световната банка за пресата, цитирано от вестника.

Едновременно с това сумата на подкупите в света остава почти постоянна и е съизмерима с приходите от престъпни действия, посочва Световната банка. През 2004 г. общият обем на подкупите бе изчислен от "Трансперънси интернешънъл" също на 1 трилион долара. По данни на управлението на ООН за контрол над наркотиците и за борба с престъпността тази сума е равна на половината от доходите на престъпните групировки в света за същата година.

Интересен е и фактът, че сумите на подкупите и доходите на престъпните групировки в света са съизмерими и със сумите на банковите сделки за пране на пари. Според анализ на консултантската компания KPMG в света всяка година се "изпират" най-малко един трилион долара. Този извод е бил направен въз основа на данни, предоставени от 224 големи банки в 55 страни.

Що се отнася до Русия, "размерите на корупцията представляват реална заплаха за националната сигурност", посочва вестник "Правда".

По данни на руското Министерство на вътрешните работи, през 2006 г. са били регистрирани 37 хиляди престъпления против интересите на държавните и местните органи на управление. Към наказателна отговорност за подкупи и корупция са били привлечени 10 хиляди души, пише вестникът.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg