Обявиха името на саудитския престолонаследник

780
Обявиха името на саудитския престолонаследник

Министърът на вътрешните работи на Саудитска Арабия и вицепремиер принц Найеф ибн Абдул Азиз Ал Сауд, който е на 78 години, е новият престолонаследник на саудитското кралство, предадоха световните агенции.

Това решение беше обявено в правителствено постановление.

Принц Найеф е определян от саудитските либерали като настроен срещу реформите консерватор, който вероятно ще подходи предпазливо към социалните и политическите промени, а същевременно ще възприема външната политика през призмата на националната сигурност, отбелязва Ройтерс, което го прави загадка за анализаторите.

Напредналата възраст на крал Абдула и неговите здравословни проблеми може би ще станат причина за принц Найеф веднага да започне да играе важна роля във външната политика, петролния отрасъл и вътрешните реформи.

Твърди се, че принцът дори е разубеждавал краля да присъства на погребението на досегашния престолонаследник принц Султан, починал миналия петък.На погребението кралят все пак дойде, но изглеждаше видимо уморен, отбелязва Франс прес.

Принц Найеф има опит в заместване на краля, допълва Ройтерс. Това е ставало, когато Абдула и принц Султан отсъстваха по едно и също време от страната. Тогава принцът приемаше чужди гости или председателстваше министерските заседания.

За либералите в Саудитска Арабия принц Найеф е твърдото и неумолимо лице на консервативните среди в кралството, противник на всякакви стъпки към демокрация или към предоставяне на повече права на жените, привърженик на съществуването на нравствената полиция, който начело на вътрешното министерство е пращал в затвора политици без присъда, отбелязва Ройтерс.

През четирите си десетилетия начело на вътрешното ведомство принцът наглеждаше битката с тероризма на "Ал Кайда", но неговите тайни служби арестуваха и либерали и шиити, които се опитваха да организират протести или пращаха петиции до краля за реформи, отбелязват Франс прес и Ройтерс, позовавайки се на правозащитници.

Според бивши дипломати, местни журналисти и други членове на управляващата династия, които са имали контакти с принц Найеф, той е здраво стъпил на земята и учтив човек, а не твърдолинеен политик

Принцът лично е разглеждал жалби на обикновени поданици и така се е запознавал с ежедневните проблеми на хората и е напипвал пулса на народа, казват неговите привърженици.

Принц Найеф е роден през 1933 г. в град планинския град Тайф, където кралското семейство всяка година бяга от летните жеги в Рияд и Джеда, припомня Ройтерс.

Принц Найеф е син на крал Абдул Азиз ибн Ал Сауд, който успя да обедини бедуинските племена зад визията си за чиста ислямска държава и завладя голяма част от Арабския полуостров.

Найеф е роден от брака на крал Абдул Азиз с най-предпочитаната му съпруга Хаса Ал Судайри.

Принцът е част от групата Седморката на Судайри, съставена от седем членове на кралското семейство, подготвяни отрано за ръководни постове.

В групата са били покойният крал Фахд и покойният принц Султан, губернаторът на Рияд принц Салман и заместникът на Найеф във вътрешното министерство принц Ахмед

Принц Найеф е назначен за губернатор на Рияд едва на 20 години и се справя много впечатляващо. Той е назначен през 1975 г. за вътрешен министър. На този пост той бързо си спечели слава като съюзник на уахабитите, подкрепящи саудитския режим.

Допреди пет години нов престолонаследник в Саудитска Арабия се избираше тайно от краля или от малка клика от влиятелни принцове, припомня Ройтерс. През 2006 г. кралят реформира процеса на унаследяване на короната и създаде Съвет за вярност към монархията, за да гарантира мирен преход във властта.Съветът включва представители от всеки клон на клана Ал Сауд. Те гласуват номинация за престолонаследник, предложена от краля.

Освен живите синове на крал Абдул Азиз ибн Ал Сауд в Съвета попадат и внуците му, които представляват кралете и принцовете, които вече са починали или не са в добро здраве.

Начело на Съвета е най-старият син на основателя на кралството, редом до краля или престолонаследника. Сега начело е принц Мешаал, роден през 1926 г. и назначен на поста от Абдула.

Кралят номинира един, двама или трима кандидати за престолонаследник и Съветът гласува за някой от тях.

Ако не одобри номинациите, Съветът може да представи своя номинация измежду синовете или внуците на Абдул Азиз ибн Ал Сауд. Съветът има и последната дума по унаследяването, а не краля, както беше едно време.

Съветът решава какво да се прави, когато кралят е болен и не може да изпълнява задълженията си, или когато и кралят, и престолонаследникът са болни.

Във втория случай Съветът установява преходна власт от петима принцове, които ръководят страната, докато някои от двамата водещи управници се възстанови.

Когато само кралят е болен, Съветът поверява на медицинска комисия задачата да оцени здравето му и после може да го обяви за неспособен да изпълнява задълженията си и да предаде временно властта на престолонаследника.

Ако медицинската комисия прецени, че нито кралят, нито престолонаследникът могат да управляват страната, в случай че двамата са болни, то Съветът трябва да избере до седмица нов крал измежду синовете или внуците на основателя на кралството.

Източник: БТА

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg