Обявяват процедура за кандидатстване за финансовия инструмент на ЕК за околна среда

445
Обявяват процедура за кандидатстване за финансовия инструмент на ЕК за околна среда

Днес обявяват официално новата процедура за кандидатстване за финансовия инструмент на Европейската комисия за околна среда "LIFE+" за 2008 г., съобщава bТВ.

Потенциални получатели на средства по финансовия инструмент са публични или частни институции и организации, държавни органи, неправителствени организации.

На 15 юни 2008 г. влиза в сила Регламент номер 614/2007 на Европейския парламент и на Съвета, относно финансовия инструмент "LIFE+". Основната му цел е да подпомага приоритетно мерки по разработване и прилагане на политиката за околна среда на Европейския съюз.

Основен приоритет на LIFE+ е опазването на природата и биологичното разнообразие, като общият му бюджет е 2.143 млрд.евро за периода 2007-2013 година, се съобщава на сайта на Европейската комисия.

Най-малко 78% от LIFE+ ще бъде насочена към съфинансиране на проекти, от които поне 50% трябва да бъдат насочени за опазване на природата и биоразнообразието. Останалите пари ще бъдат използвани за оперативни разходи.

Европейската комисия е определила за България общ индикативен бюджет в размер на 4 025 млн. евро по трите компонента на LIFE +: “Природа и биоразнообразие”, “Политика и управление в областта на околната среда” и “Информация и комуникации”, от които 50% следва да бъдат използвани за финансиране на проекти по компонент “Природа и биоразнообразие”.

В Министерството на околната среда и водите са подадени 12 проектни предложения по компонент “Природа и биоразнообразие, 10 – по компонент “Политика и управление в областта на околната среда” и 2 - по компонент “Информация и комуникации”, съобщават от Министерството на околната среда и водите.

Проектните предложения са изпратени в Европейската комисия преди определения краен срок, 15 януари 2008 г. , като има и потвърждение за получаването им.
Проектните предложения, представени и регистрирани в Европейската комисия ще се разглеждат и оценяват в съответствие с обявения на официалния сайт на Комисията за LIFE + график.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg