Очаква се икономиката в Китай да нарасне с 10.9% през следващата година

341
Очаква се икономиката в Китай да нарасне с 10.9% през следващата година

Китайската централна банка прогнозира повишение на най-бързо развиващата се основна световна икономика от 10.9% през следващата година, показват изнесени днес данни.

В същото време, от централната финансова институция очакват инфлацията в страната да възлезе на 4.5% на годишна база.

Търговският излишък на Китай се очаква да се повиши с нови 20% през следващата 2008 година и да достигне рекордните 300 млрд. долара.

За настоящата година очакванията на китайската централна банка са икономиката да нарасне с над 11%, на фона на регистрирания година по-рано ръст от 10.7%, което би било и най-голямото й повишение от 1995 година насам.

Инфлацията обаче най-вероятно ще продължава да е основна заплаха пред икономиката на страната, след като през ноември тя се повиши до най-високата си от десет години насам стойност, при ниво от 6.9% на годишна база и значително превишава прогнозите на банката за настоящата година в размер на 3%.

В отговор на данните за рекордно високото ниво на инфлацията, централната банка в Китай повиши нивото на лихвите до деветгодишен максимум вчера.

Лихвата бе повишена с 0.18 процентни пункта, до най-високото й от девет години насам ниво при 7.47% на годишна база.

В същото време повишение бе направено и при лихвите по депозити, които скочиха с 0.27 процентни пункта, до 4.14% на годишна база.

Това бе и третото през тази година повишение на депозитите с изпреварващ този на кредитите темп, в усилията на банката да стимулира спестяванията на населението пред това да правят разходи.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg