Очаква се японската икономика да регистрира ръст от 2% през следващата фискална година

356
Очаква се японската икономика да регистрира ръст от 2% през следващата фискална година

Правителството на Япония прогнозира ръст на втората най-голяма световна икономика от 2% за следващата фискална година, която ще стартира в края на март, въпреки опасенията на голяма част от пазарните участници, че забавянето на щатската икономика ще се отрази негативно и на японската.

В същото време прогнозата бе затвърждаване на предходните очаквания, направени от правителството преди няколко месеца.

Според министъра на икономиката това, което може да се отрази негативно върху ръста на японската икономика е забавянето в строителния сектор, което се очаква през следващата година.

То би станало реалност при продължаване и задълбочаване на кризата на пазара на недвижими имоти в световен мащаб. При такъв сценарий ръстът на японската икономика може и да е под прогнозираните 2%.

Евентуално изпадане в рецесия на щатската икономика също се приема като рисков фактор за ръста на японската икономика. САЩ е основен търговски партньор на Япония, като износът заема ключово място в икономическия живот на последната страна.

Правителството на Япония занижи при последното заседание прогнозите си за ръст на икономиката през настоящата фискална година до 1.3% от предходните й очаквания за 2%.

Страната проявява и признаци за справяне с дефлацията, която е сериозен проблем пред японската икономика. През октомври индексът на потребителските цени отбеляза повишение от 0.1% на годишна база, което бе и първото от декември миналата година насам.

Днес централната банка на Япония стартира традиционната си двудневна среща, на която се очаква да запази нивото на лихвите си непроменено при 0.5% на годишна база.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg