ОИСР: Икономическото възстановяване се забавя

700
ОИСР: Икономическото възстановяване се забавя

Световното икономическо възстановяване изглежда се забавя с повече от очакваното, тъй като икономическият растеж отслабва в богатите държави а монетарните стимули трябва да бъдат продължени или увеличени, ако забавянето се окаже не само временно, заявиха днес от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

От ОИСР прогнозират икономическият растеж в страните от Г-7 да бъде средно 1.4% на анюализирана основа през третото тримесечие и 1.0% през четвъртото. Ръстът през първото и второто тримесечие беше 3.2 и 2.5%, респективно.

От организацията очакват икономически ръст от 2.0% на анюализиранаонсова през третото тримесечие и 1.2% през четвъртото, след ръст от 1.6% през второто тримесечие и 3.7% през първото.

Общо за Германия, Франция и Италия ОИСР прогнозират ръстът до падне до 0.4 и 0.6% на анюализирана основа през третото и четвъртото тримесечие, респективно, в сравнение с 5.1% за първото и второто тримесечие.

Германската икономика, която нарасна с 2.2% на тримесечна база през второто тримесечие на 2010 г., или с близо 9% на анюализирана основа, ще нарасне само с 0.7% на анюализирана основа през третото тримесечие, прогнозират от организацията.

За Япония предвиждането е 0.6 и 0.7% ръст на анюализирана основа през третото и четвъртото тримесечие, респективно, което е малко по-добре от ръста от 0.4% за второто тримесечие.

За Великобритания от ОИСР очакват 2.7% и 1.5% анюализиран ръст за третото и четвъртото тримесечие, след растеж от 4.9% на тримесечна база за второто тримесечие.

Последните данни на ОИСР се отнасят само за страните от Г-7, но от организацията добавят, че ръстът остава силен в големите развиващи се държави.

От ОИСР също така предупреждават, че съществува риск ниските цени на жилищата и високата безработица да ограничат възстановяването на местното потребление.

"Ако настоящото забавяне е временно, подходящата реакция би била да се забави изтеглянето на монетарните стимули с още няколко месеца, докато в същото време се поддържа планираната бюджетна консолидация," казва Пие Карло Падоан, старши икономист на ОИСР.

"От друга страна, ако забавянето се окаже по-дългосрочно, ще са необходими допълнителни монетарни стимули под формата на количествено улесняване и лихвени проценти близки до нулата в по-продължителен период," казва той.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Financial markets
# 0
19:09 | 9 September 2010
Близките до нулата банкови лихвени проценти са чудесно средство за постигането на икономически растеж в страните от еврозоната. Провежданата от ОИСР политика наистина улеснява икономическото сътрудничество и развитието на страните.
Common Stocks
# 1
17:09 | 9 September 2010
Според ОИСР има икономическо възстановяване, а не криза или рецесия. Според мен също икономическата криза приключи преди около една година и сега България се справя с последиците от тази наистина най-голяма криза след времената на Голямата депресия. За Българския фондов пазар кризата може да се нарече Първата голяма мечка в третото хилядолетие.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg