ОИСР: Краят на кризата на пазара на труда не се вижда

809
ОИСР: Краят на кризата на пазара на труда не се вижда

Нивото на безработицата в развитите икономики ще остане висока поне до края на 2013 г., като младите хора и нискоквалифицираните ще понесат основната тежест на най-слабото икономическо възстановяване за последните четири десетилетия, се казва в доклед на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), цитиран от Reuters.

Нивото на безработицата в 34-те страни от ОИСР ще остане 7.7% в края на следващата година, близо до нивото от 7.9% през май 2012 г., което означава, че 48 милиона души ще бъдат без работа, се казва доклада за заетостта на ОИСР.

Влошаването на икономическите перспективи е много лоша новина за пазара на труда, казва генералният секретар на ОИСР Анхел Гурия, който представи доклада.

Страните трябва да подхождат към кризата в заетостта с подходящите макроикономически мерки, в това число незабавни стъпки за стабилизирането на банковата система в Европа.

Близо три години след началото на възстановяването от световната финансовата криза нивото на безработица през май е само с 0.6 процентни пункта под достигнатия през октомври 2009 г. връх от 8.5% от Втората световна война насам, се казва в доклада.

От началото на кризата заетостта сред младото население намалява с близо седем процентни пункта, в сравнение с общата заетост, докато заетостта сред нискоквалифицираните работници намалява с близо пет процентни пункта.

Временната заетост пък скача поради нежеланието на фирмите да наемат хора за постоянно предвид несигурните икономически перспективи.

Делът на дългосрочната безработица скача до 35% от общата безработица, в сравнение с 27% преди кризата.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Ilias
# 0
08:07 | 26 July 2012
This is csrytal clear. Thanks for taking the time!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg