ОИСР: Още 2 г. икономически растеж, но има и големи рискове

820
ОИСР: Още 2 г. икономически растеж, но има и големи рискове

© Pixabay

Настоящите перспективи за растежа на световната икономика са добри, но конкретни рискове биха могли да поставят под заплаха дългоочаквания напредък, се казва в нов доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Растежът на световния БВП доближава дългосрочната средна стойност от 4% - скоростта, достигната преди финансовата криза, се казва в доклада на ОИСР. Безработицата в 35-те страни членки на организацията, повечето от които са считани за силно развити икономики, е на най-ниските си нива от 1980 г.

Комбинацията от нарастващи цени на петрола, напрежение около търговските взаимоотношения и слабости на финансовите пазари, на фона на среда на затягане на паричната политика, би могла да доведе до потенциална катастрофа.

Икономическият ръст все още е подкрепян от ниските лихви и паричните стимули, което означава, че не е напълно органичен и е по-уязвим на пазарни и политически промени, предупреждава генералният секретар на ОИСР Хосе Анхел Гурия.

"Икономическият ръст се очаква да продължи в следващите две години, а перспективите за краткосрочен растеж са най-благоприятни от много години насам," заяви Гурия.

"Настоящото възстановяване обаче все още е подкрепяно от много акомодативната парична политика и все повече от фискалните стимули. Това предполага, че все още не е постигнат силен, самостоятелен растеж."

Цените на петрола нараснаха значително в последната година и ако тази тенденция продължи (някои експерти прогнозират цени от 100 долара за барел), икономиките ще бъдат подложени на сериозен инфлационен натиск и по-малък ръст на доходите на домакинствата, се казва в доклада.

На фона на намаляването на паричните стимули и вдигането на лихвените проценти, най-вече в САЩ, тази нормализация може да разкрие икономическите слабости, създадени от поемането на риск и трупането на дълг години наред. Публичният и частният дълг са на рекордни нива, а при развитите пазари с висок ливъридж в чуждестранна валута ефектите вече се проявяват.

Допълнително фискално облекчаване, като намалявания на данъците и увеличаване на публичните разходи, каквото тече в САЩ, засилва тези рискове, се казва в доклада.

За справяне с това от ОИСР посочват необходимостта от структурни реформи и политики, насочени към подобряване на уменията, увеличаване на производителността на работната сила и инвестирането в иновации.

Според Фил О'Райли от ОИСР, единственият начин за избягване на криза вследствие на прекомерно високи нива на задлъжнялост е да се гони икономически растеж чрез подобни реформи.

"Фискалните стимули вършат работа само за известен период," казва О'Райли. "Идеята за висока задлъжнялост очевидно е икономически дестабилизираща. Отговорът е солиден икономически растеж, който надхвърля растежа, породен от стимули и който е базиран на икономически фундаменти."

За постигането на този растеж ще се разчита на три основни сфери за реформи, според него – подобряване на уменията, цифрово включване и инвестиционни процедури.

"Бизнесът призовава от години образованието да отговаря на нуждите на работодателите," казва О'Райли. "Това не струва скъпо. Трудно е да се направи, от политическа гледна точка, но трябва да се направи."

Цифровата инфраструктура и цифровото включване, добавя Райли, ще бъдат в основата на предоставянето на хората в селските и бедните райони достъп до по-добри инструменти за обучение, финансова грамотност и бизнес възможности.

Подобрените и опростени инвестиционни процедури, както на държавно, така и на местно ниво, ще подобрят трансграничните търговски потоци и ще засилят създаването на работни места в частния сектор.

При отсъствието на целенасочени реформи и тяхното ефективно прилагане се очакват проблеми.

"Ако имате нарастващи лихви и липса на бизнес доверие в дългосрочен план, с времето бизнес инвестициите ще намалеят и ще видите края на историята с финансовите стимули," казва О'Райли.

На фона на нарастващите цени на петрола, финансовият натиск върху развиващите се пазари, затягането на паричната политика, напрежението при търговските взаимоотношения и политическите сътресения, като тези в Италия, които могат да поставят под заплаха цяла Европа, вероятността тези рискове да се отразят на световния икономически растеж остава по-голяма, отколкото много политици биха искали да признаят.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Едно от най-добрите депозитни предложение за парите ви

Депозитът „Всичко е точно“ е специално за вас