ОИСР: Пет са глобалните рискове на бъдещето

1381
ОИСР: Пет са глобалните рискове на бъдещето

Световната икономика ще изпитва все по-чести глобални сътресения, които ще имат по-тежки последствия за икономиката и обществото, се казва в доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), наречен "Бъдещите световни сътресения".

Организацията посочи пет основни рискове, които с нарастваща честота ще дестабилизират световната икономика:

„Вместо традиционните рискове като войни, въоръжени конфликти, глад и болести, през следващите години ще станем свидетели на вирусни пандемии, кибератаки, насочени срещу ключови инфраструктури, финансови кризи, социално-икономически сблъсъци и геомагнитни бури", се казва в доклада, цитиран от британският Independent.

"Икономическите последици от финансова криза или потенциална пандемия ще се разширят заради нарастващата взаимосвързаност на световната икономика", допълват от там

Първи епизод от прогнозираната серия икономически кризи бе финансовата криза от 2008-а.

Магнитните бури могат да доведат до каскадно изключване на електроенергията.

Нарастващият брой гъстонаселени мегаполиси, особено в Азия, изостря рисковете от пандемии. А фактът, че те са центрове на бизнеса, туризма и миграцията повишава риска от разпространение по вирусни зарази по целия свят.

Пример за изострени социално-икономически сблъсъци, според организацията, е Гърция и европейското „700-еврово поколение", наречено така заради ниските заплати, които получават след завършване на университета.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Jonny
# 0
22:10 | 3 October 2012
What a joy to find such clear thinking. Thanks for ptosing!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg