ОИСР: САЩ ще изпревари Европа и Япония по-ръст на БВП

940
ОИСР: САЩ ще изпревари Европа и Япония по-ръст на БВП

Икономическото възстановяване изглежда, че поне временно, губи темпо в развития свят, където ръстът на икономиката на САЩ се очаква да изпревари нарастването на икономиките на Япония и Европа, прогнозират от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

ОИСР днес публикува прогнози за първото и второто тримесечие на 2010 г., които сочат към по-малък ръст на БВП в сравнение с последните три месеца на 2009 г. в страните от Г-7.

Организацията прогнозира общ ръст от 1.9% на тримесечна основа за първото тримесечие в страните от Г-7, който ще бъде последван от 2.3% ръст във второто. За сравнение, икономическият растеж през последното тримесечие на 2009 г. е бил 3.7%.

Извън общата прогноза за Г-7, от ОИСР смятат, че икономиката на САЩ ще тръгне нагоре по-убедително в сравнение с Япония и Европа.

Организацията прогнозира 2.4% ръст на щатската икономика на тримесечна основа през първите три месеца на 2010 г.

Новата прогнозата на ОИСР е по-добра от очакваните през ноември 1.6% ръст на щатската икономика за първото тримесечие. Прогнозата обаче все още е доста по-ниска в сравнение с отчетения 5.6-процентен скок на щатската икономика за четвъртото тримесечие на 2009 г.

Прогнозата за второто тримесечие е за 2.3% ръст на тримесечна основа на щатската икономика.

За Япония ОСИР прогнозира 1.1% ръст на БВП за първото тримесечие на 2010 г. Предишната прогноза на организацията беше за 0.5% ръст на икономиката за първото тримесечие.

За Германия, където икономическият ръст спря през четвъртото тримесечие на 2009 г., ОИСР прогнозира спад от 0.4% за първото тримесечие на 2010 г., след което ръст от 2.8% за второто.

За Великобритания от ОСИР предвиждат 2.0% ръст за първото тримесечие и 3.1% ръст за второто, след повишение от 1.8% през последното тримесечие на 2009 г.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg