ОИСР: Световната икономика ще се свие с 4.5% през 2020 г.

316
ОИСР: Световната икономика ще се свие с 4.5% през 2020 г.

© Pixabay.com

Световната икономика се представя по-добре от очакваното, но въпреки това е на път да отчете “безпрецедентно” свиване, предупредиха днес от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

В най-новата си икономическа прогноза от организацията прогнозират, че световната икономика ще се свие с 4.5% тази година. За сравнение в предишната си прогноза от юни ОСИР очакваше спадът на БВП да е от 6%.

“Понижението на световния БВП през 2020 г. е по-малък от очаквания, но въпреки това остава безпрецедентен за най-новото време,” се казва в доклада на ОИСР.


От организацията очакват световната икономика да нарасне с 5% през 2021 г. Въпреки това, перспективите “остават изключително несигурни” заради пандемията от коронавирус.

Сериозно засегнатите сектори, като тези на транспорта и туризма, все още не са се възстановили напълно от строгите мерки за блокади, наложени по-рано през годината. Много страни се борят с ново увеличение в броя на случаите на коронавирус. В резултат на това, властите могат да наложат нови ограничения в идните седмици, с цел ограничаването на евентуални нови вълни, което би поставило под допълнителен натиск световната икономика.

Международната енергийна агенция с мрачна прогноза за петролния пазарВ месечния си обзор на енергийния пазар агенцията понижава очакванията си за потреблението на суров петрол до 91.7 милиона барела дневно

“Икономическата активност бързо тръгна нагоре след облекчаването на ограничителните мерки и първоначалното повторно отваряне на различни бизнеси, но темпът на възстановяването в световен мащаб изгуби от инерцията си пред летните месеци,” казват от ОИСР.

Китай, САЩ и еврозоната се очаква да се представят по-добре в сравнение с предишната прогноза от юни. За сравнение очакванията за икономическия растеж на Индия, Мексико и Южна Африка са се влошили.

БВП на Китай се очаква да нарасне с 1.8% през 2020 г., като това е единствената страна в прогнозата на ОИСР, чиято икономика ще отбележи ръст през настоящата година.

Междувременно прогнозата за щатската икономика е за свиване с 3.8%, докато спадът в еврозоната ще от 7.9%.

Изгледите са още по-мрачни за Индия, Аржентина, Великобритания, Южна Африка и Мексико, където икономическият спад се очаква да е от над 10%.
 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg