Около 100 000 лева бонуси ще да бъдат върнати за 2010 г.

757
Около 100 000 лева бонуси ще да бъдат върнати за 2010 г.

Около 100 000 лева трябва да бъдат върнати за 2010 година, получени като допълнителни средства. Това каза министърът на финансите Симеон Дянков в Министерски съвет, предаде агенция „Фокус”.

Сумата трябва да бъде върната от 12-13 министъра и началници на кабинети. Според Дянков, сумата е доста по-малка от тази, взета от Тройната коалиция, защото е спряно получаването на средства за участие в бордове.

Раздадените средства за 2011 година се проверяват, както и тези на областни и заместник-областни управители.

Заместник-министърът на финансите Владислав Горанов ще върне получените от него пари във връзка с управлението на Фонд „Извеждане от експлоатация на ядрени съоръжения". Става дума за около 18 000 лева на година. Министърът е разговарял със заместника си по въпроса.

Първоначално парите ще бъдат връщани в бюджетна сметка, за да контролира кой колко връща. След това ще се решава какво да се прави с тях. Дянков не отговори на въпрос, кой ще остане в държавната администрация, след като се връщат пари.

Ето какво казаха част от останалите министри за раздаваните в техните ведомства бонуси:

Заместник-министрите в министерството на здравеопазването са взели 10 000 лева и 9000 лева, каза министърът на здравеопазването Стефан Константинов. Уволнената заместник-министър Гергана Павлова все още не е върнала парите.

Сега отивам да им го кажа - или да го върнат или да го дадат на Фонда за лечение на деца в чужбина, каза Константинов.

Награди на стойност около 41 000 са раздадени в Министерството на образованието, младежта и науката, съобщи ресорният министър Сергей Игнатов. Парите са дадени на повече от 60 души в министерството. Причината, е че служителите в структурните фондове на ведомството получават с 30-40 % по-ниска заплата, отколкото другите. МОМН е с най-ниско заплащане, нито предишното правителство, нито ние сме увеличавали заплатите, каза Игнатов.

Бонуси в Министерството на вътрешните работи не са раздавани и това сме декларирали многократно. Това каза министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. От Министерство на вътрешните работи няма заместници, които да връщат пари, защото такива не се получават.

Министърът на културата Вежди Рашидов каза, че ще бъдат върнати бонуси, ако са раздавани такива в министерството.

Рашидов заяви в Министерски съвет, че ще провери дали във ведомството са давани бонуси, но предположи, че ако е имало, те не са били повече от 200 лева. Той заяви, че заместниците му не са вземали допълнителни средства.

Това е най-бедното министерство, държа хора със заплати 400 лева. Мисля като министър-председателя – проблемът е чисто морален. Когато хората са бедни и гладни, мисля, че не е време за раздаване на пари, а за даване на пари. Щом казусът е морален, всеки сам ще прецени дали е морално, заяви той.

Министърът каза, че раздава заплатата си на бедни, сираци и слепи и пътува с 25 долара на ден командировъчни пари. Само билетът за един музей е 20 долара и винаги се връщам с липса на мои пари, каза Вежди Рашидов.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg