Около 1000 малки банки ще фалират след банкрута на Lehman Brothers

737
Около 1000 малки банки ще фалират след банкрута на Lehman Brothers

Финансовата криза, предизвикана от фалита на американската инвестиционна банка Lehman Brothers вчера, е на първите страници на днешните британски, френски и американски вестници.

"Рухването на Lehman Brothers разтърси целия свят", пише в заглавие британският вестник "Таймс". Опасенията за глобална финансови криза нараснаха вчера, след като най-големият банкрут в света предизвика сътресение на пазарите. Инвеститорите бяха зашеметени от бързата разруха на инвестиционната банка, която доведе до най-големия трус на Уолстрийт от десетилетия, пише вестникът. Още една от най-големите институции на американския капитализъм - Merrill Lynch, ще бъде погълната от Bank of America за 50 милиарда долара, за да бъде спасена от разруха. Централните банки разкриха спешни мерки насред тревогите, че световната икономика навлиза в опасна нова фаза, отбелязва "Times".

 Снощи Управлението за Федерален резерв поиска от Goldman Sachs и JPMorgan Chase, две от останалите големи банки на Уолстрийт, да съберат спешно 75 милиарда долара за спасяването на американската застрахователна корпорация American International Group (AIG), припомня още "Таймс".

"Фондовите пазари се разтресоха и хиляди изгубиха работата си", пише "Daily Telegraphe". Фондовите пазари по света се препънаха, след като две от най-големите банки в света се стопиха, отбелязва вестникът. Стойността на пенсиите и спестяванията на милиони британци спаднаха рязко насред предупреждения за най-лошото финансово положение от краха на Уолстрийт през 1929 г., когато хиляди банки фалираха и бяха нужни над 20 години за възстановяване. Хиляди хора ще изгубят работата си в Лондон, прогнозира изданието. Според цитирани висши банкери в САЩ до 1000 малки регионални американски банки може да фалират в близките месеци.

 "Водовъртеж на пазарите", гласи заглавието на редакционен материал в "Guardian". Карл Маркс щеше да се наслади на този момент. Финансовият капитализъм получава удари от всички възможни страни, пише изданието. Вчера една от най-големите инвестиционни банки Lehman Brothers обяви фалит, а друга - Merrill Lynch, се продаде набързо, за да не свърши по същия начин. Вчерашният ден донесе плонжиращи цени на акциите и променлив долар. Някога AIG бе най-големият застраховател, но неговите неволи днес придават драматизъм на кризата.

Два от стълбовете на съвременния икономически храм - алчност и просперитет - се тресат по невиждан от дълго време начин, отбелязва "Guardian". Според изданието обаче, за щастие, икономическият живот не се изразява само в големите финанси. Икономиката като цяло не е, все още, в отчайващото положение, в което бе в средата на 70-те, началото на 80-те и началото на 90-те години, а още по-малко пък в края на 20-те и началото на 30-те. Голямата опасност сега е това да се промени. Много поуки трябва да бъдат извлечени от случващото се и правилата на капитализма в стил казино трябва навреме да бъдат пренаписани, предупреждава "Guardian". Но спешната задача на властите сега е да не позволят загниването да се разпростре от хората с пари до всички нас, смята британското издание.

"Катастрофа! Акциите падат след рухването на Лемън Брадърс и нарастване на опасенията за АИГ" тръби "Indipendent". Според изданието световната банкова криза заплашила снощи да излезе извън контрол, докато трескави американски служители преговаряли за спасяването на една от най-големите финансови застрахователни компании в света само ден, след като позволили на една от най-влиятелните инвестиционни банки да загине. Спешните преговори за бъдещето на AIG, която оперира по цял свят и е дълбоко втъкана в световните финансови пазари, продължиха цял ден, без да бъде постигнато решение и доведоха до панически продажби на фондовия пазар, отбелязва "Indipendent". Цитирани от изданието икономисти се опасяват, че ако скоро не бъде намерено решение, световната икономика може изпадне в дълбока рецесия.

"Отрова или цяр за болестта на Уолстрийт" гласи заглавието на коментар в британският "Financial times". Светът не е свършил. Международната икономика все още не се е сринала, успокоява изданието. Едно обаче е сигурно - банковата система, такава, каквато я познаваме, се провали, смята водещият британски вестник. След изчезването на Bear Stearns през март, и сега банкрута на Lehman Brothers и изненадващите планове на Bank of America да погълне Merrill Lynch, три от петте големи независими инвестиционни банки на Уолстрийт изчезнаха за шест месеца. След шокиращия уикенд е твърде рано да се прогнозира със сигурност бъдещата форма на инвестиционното банкиране, но бизнесът, както обикновено, не е една от възможностите, смята "Financial times".

Вчерашните събития предизвикват силно песимистични коментари във френския печат за "краха", от който няма да излезем "нито бързо, нито без загуби". Бомбата със закъснител на високорисковото ипотечно кредитиране избухна с нечувана сила, констатира "Le Figaro". Рискът е този фалит да струва много скъпо и да предизвика вълна на недоверие, която може да отнесе цялата световна финансови система, отбелязва "Liberation". Анализът на икономическото издание на "La tribune" е категоричен: "Финансовият свят се убеди, че в самолета има един пилот, че този пилот познава отвътре кризата, но това няма никакво значение. Вчерашният крах е доказателство за загубата на доверие". Уолстрийт претърпява най-големите си загуби от терористичните атаки през 2001 г., съобщава "International harold tribune". Водещите индекси на Уолстрийт отчетоха силен спад вчера сутринта и настроението се помрачи още повече по-късно през деня, въпреки усилията на американския президент Джордж Буш и министъра на финансите Хенри Полсън в отделни изявления в Белия дом да вдъхнат увереност на пазарите, че задълбочаващите се проблеми на Уолстрийт няма да отслабят вече анемичната икономика, отбелзва американското издание.

"Кошмар на Уолстрийт", пише "Washington times". Администрацията на Буш се опита да представи фалита на Lehman Brothers като необходима корекция на години на ексцесии на Уолстрийт и даде ясно да се разбере, че дори не е и помисляла да спасява с федерални средства инвестиционната банка. Зад кулисите регулатори във Вашингтон и Ню Йорк се опитаха да предотвратят още един масивен крах, този път в инвестиционната индустрия. Изданието отбелязва, че комбинацията от Lehman Brothers, AIGи Merrill Lynch, довела до срив на Уолстрийт.

Източник:БНР

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg