ОН: Светът пред екологична криза, ако САЩ и Китай не намалят вредните газови емисии

1171
ОН: Светът пред екологична криза, ако САЩ и Китай не намалят вредните газови емисии

Светът е изправен пред екологична криза от глобалното затопляне, ако най-голямата световна икономика САЩ и бързоразвиващата се китайска икономика не предприемат действия за ограничаване на вредните емисии, посочи доклад вчера на икономисти от Обединените Нации.

Според специалисти, приемането на подобни действия от двете икономики с най-големи емисии на вредни газове са абсолютно наложителни, за да не се стигне до екологичен катаклизам.

Като абсолютно неправилна според ОН се определя тезата поддържана от двете страни, че предприемат достатъчни действия в тази насока, като трябва да се следят цифрите, а не единствено насоката, в която се предприемат действия.

Британският икономист Сър Николас Стърн призна, че осебено в САЩ се обръща сериозно внимание върху този проблем, като много щати си поставят индивидуални цели за ограничаването на вредните емисии от газове.

В Китай например, са въведени значителни по размер данъци върху производството на спортни автомобили, както и на други отрасли с висока степен на евергоемкост.

В представен доклад от 700 страници, Стърн прави заключението, че непрекъснатите промени в климата постепенно ще започнат да струват на световните икономики между 5% и 20% от брутните им вътрешни продукти всяка година, което ще се отрази силно негативно и на щатската икономика, чиито ръководни органи са заели към момента изчаквателна позиция.

Президентът на САЩ остави страната си извън споразумението постигнато в Киото за намаляване на емисиите от въглероден двуокис и останали вредни газове, под предтекст, че това би струвало на щатската икономика твърде много.

Вместо това от администрацията на Буш заявиха, че подкрепят инициативи за въвеждане на нови екологично чисти технологии или в увеличаване на инвестициите за пречиствателни технологии.

От Китай обявиха през изминалия месец, че възнамеряват да инвестират в изследване на глобалното затопляне, но към момента страната не разполага с достатъчно средства за значително намаляване на вредните емисии в страната.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg