ОН: Световната икономика ще реализира ръст от едва 1.8% през тази година

617
ОН: Световната икономика ще реализира ръст от едва 1.8% през тази година

Световната икономика ще регистрира ръст от едва 1.8% през настоящата година, сочат прогнози на Обединените нации в изнесен вчера доклад.

Това би било значително забавяне на ръста й в размер на 3.8%, реализиран през изминалата година. За следващата година очакванията са за известно стабилизиране на ръста до 2.1% на годишна база, сочи още докладът.

Причина за забавянето ще бъде слабото представяне на водещата световна икономика - щатската, която продължава да се подкопава от кризата на пазара на недвижими имоти, както и на паричните пазари.

Според проучването обаче засегнати от забавянето на глобалната икономика ще бъдат не само развитите индустриални държави, но и развиващите се такива. Прогнозите са техните икономики да се повишат средно с 5% през тази година и дори с още по-малко от 4.8% през следващата.

За сравнение, през изминалата година развиващите се икономики, които до голяма степен бяха в основата на доброто представяне на световната икономика, отбелязаха повишение от 7.3% на годишна база.

Кризата на ипотечните пазари в САЩ, прехвърлила се и върху останалите световни пазари, поевтиняването на долара спрямо останалите основни валути, рекордното поскъпване в цената на петрола и останалите суровини, както и на храните, са сред основните фактори, които ще предопределят слабото представяне, коментират специалисти от ОН.

Като цяло обаче световната икономика и по-скоро нейното представяне през тази и следващата година, ще продължи да е тясно обвързано с това на щатската икономика.

При най-песимистичния сценарии, свързан с по-нататъшно задълбочаване на ипотечната криза в САЩ, което да доведе до рецесия за икономиката на страната, ръстът на световната икономика може да се забави дори до 0.8%.

Ако предприетите от щатското правителство действия, свързани с понижение на лихвите и данъчни облекчения, въздействат сериозно в положителна насока, пък може да станем свидетели на ръст на световната икономика от 2.8% за тази година.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg